Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrůza v Bratislavě: Braňa (†37) podřízli kvůli taxíku, policie odmítá terorismus

Braňa v Bratislavě podřízli kvůli taxíku.
Braňa v Bratislavě podřízli kvůli taxíku.  (Autor: koláž blesk.cz)
Autor: ČTK, aba - 
9. října 2017
21:50

K tragické události došlo o víkendu v hlavním městě Slovenska. Braňo tu bránil kamaráda, kterého napadl muž původem z Indie. Za svůj čin ale zaplatil životem. Jeho smrt vyvolala velké vášně především ze strachu, že se mohlo jednat o teroristický čin. To ale policie vyloučila.

Slovák původem z Indie, který čelí obvinění, že o uplynulém víkendu v centru Bratislavy vraždil nožem, není muslim a nijak nepřipomínal teroristu.

„Takové informace, které se vyměňovaly na sociálních sítích, že jde o islamistu, že je to nelegální migrant, případně že se s ním vede azylové řízení, se nezakládají na pravdě. Se stoprocentní jistotou lze tvrdit, že jde o křesťana,“ řekl policejní prezident Tibor Gašpar. Právě v reakci na spekulace o případu na sociálních sítích a v některých médiích poskytla policie podrobné informace o tragédii a podezřelém.

Útoku nožem, který nepřežil sedmatřicetiletý Bratislavan a třiatřicetiletý Ukrajinec utrpěl poranění, předcházela v noci na sobotu slovní potyčka. Podle Gašpara byl útočník v době skutku opilý, policie mu naměřila 1,1 promile. S mužem z Ukrajiny se měl pohádat o taxík. Svému kamarádovi ale přispěchal na pomoc Braňo, na kterého Ind vytáhl nůž a podřízl mu hrdlo. Policisté ho zadrželi do hodiny po spáchaném činu i díky záznamům z bezpečnostních kamer.

Kriminalisté se podle Gašpara při vyšetřování zaměřují spíše na možnost, že šlo o zkratové jednání pod vlivem alkoholu. „Chci vyloučit, že jde o nějaký teroristický útok. Takové útoky mají typické prvky, které zde zcela chybějí. Nepředpokládáme, že bychom se měli ubírat tímto směrem,“ řekl Gašpar. Dodal, že Slovensko lze považovat za bezpečnou zemi, ve které se kriminalita v uplynulých letech snižovala.

Obviněný muž v roce 2004 uzavřel v Indii sňatek se Slovenkou, o čtyři roky později se přestěhoval na Slovensko. Slovenské občanství získal před dvěma lety, v zemi pod Tatrami pracoval v IT firmě jako projektový manažer. Na Slovensku dosud trestně stíhán nebyl.

Útočník byl obviněn z vraždy, za kterou mu v případě prokázání viny hrozí až 20 let vězení. Policie neuvedla, zda se k činu přiznal, obviněný během výpovědi nastínil svou verzi incidentu.

rubina ( 10. října 2017 09:43 )

je jedno či je krestan alebo islamista.Lidi z tých končín jsou proste iní. Naši chlapi si dajú po hube a ide sa ďalej. Títo? Nože, kyselina, a može tu bývať roky, mať naše občianstvo aj tak mentalita zostane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání