Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Krásná novinářka se upracovala k smrti. Měla 159 hodin přesčasů za měsíc

Autor: ČTK - 
6. října 2017
09:49

Japonci se znovu věnují debatě o své kontroverzní pracovní kultuře. Rozpoutala ji smrt jednatřicetileté novinářky, která zemřela na následky přepracování. V Japonsku je běžné, že většina zaměstnanců odchází z práce v pozdních nočních hodinách. Mnozí kvůli tomu trpí přepracováním, v jehož důsledku umírají na infarkt či páchají sebevraždy.

Miwa Sado, která pracovala pro japonskou televizní stanici NHK, zemřela na selhání srdce v červenci 2013. Podle nově zveřejněných výsledků vyšetřování úřadu pro dodržování pracovních předpisů odpracovala žena 159 hodin přesčas za měsíc a vzala si jen dva dny volna.

V únoru zahájila řada japonských firem kampaň, která by měla přepracovaným zaměstnancům ulevit. Poslední pátek v měsíci odchází tak někteří Japonci domů už kolem 15:00. Do projektu se zapojily například i výrobci automobilů Nissan a Toyota nebo likérka Suntory. Podle průzkumu japonské vlády je v ohrožení života kvůli přepracování každý pátý Japonec.

V důsledku pracovního stresu spáchalo v zemi v roce 2015 sebevraždu více než 2000 lidí, desítky dalších zemřely na infarkt nebo jiné zdravotní potíže. Trávit dlouhé hodiny v zaměstnání se přitom v Japonsku považuje za důkaz oddanosti firmě. Smrt mladé novinářky by podle britského listu mohla zvýšit tlak na japonskou vládu, aby se regulací přesčasů znovu zabývala.

Podívejte se na další tragédii reportérky. Pohltila ji voda:

Video  Čínskou reportérku pohltila voda  - /Youtube/
Video se připravuje ...

agfor ( 6. října 2017 12:32 )

Tak tohle se českým pisálkům nemůže stát, už proto, že jeden článek prodají do několika pofidérních časopisů.

illyria ( 6. října 2017 12:17 )

Jednou za měsíc jít v pátek UŽ ve 3 hodiny domů? Noo já chodím každý pátek ve 14.30 a to nepočítám tu půl hodinu o kterou utíkám dřív.D

krasomila ( 6. října 2017 11:51 )

I slušný Čech přece ví, že práce šlechtí a to v jakémjoli množství a za jakékoli směšné peníze.

lahny ( 6. října 2017 10:49 )

Oddanost firmě??V naší republice toto neexistuje, protože pracovníci, kteří pracují ve firmě více let jsou na tom finančně hůře než noví nastupující zaměstnanci.Ti dostanou nástupní plat o několik tisíc víc a přitom NIC neumí...dostávají 2 měsíce na zaučení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání