Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Soudce snížil trest matce vražedkyni: Je nám jí líto, vysvětlil

Autor: ČTK ljš - 
4. října 2017
14:41

Za odložení novorozeného dítěte do kontejneru v Mníšku pod Brdy si Andrea Strnadová odpyká osm let ve vězení. Pražský vrchní soud jí zmírnil původní desetiletý trest za vraždu. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ se stal před dvěma lety. Mladá matka podle obžaloby po porodu děvčátko zabalila do igelitu a odložila do kontejneru, dítě se udusilo. Žena si podle svého tvrzení myslela, že je dítě mrtvé. Narodilo se však živé, a to v sedmém měsíci těhotenství. Matka dva dny před porodem požila potratovou pilulku, kterou si opatřila na internetu.

Ženě hrozilo vězení od 15 do 20 let, případně výjimečný trest. Předseda odvolacího trestního senátu Jiří Lněnička dnešní mimořádné snížení trestu pod tuto hranici zdůvodnil tím, že jde o výjimečný případ. Ženy podle něj obvykle plánují po celé těhotenství, jak s novorozeným dítětem naloží. Obžalovaná ale chtěla přerušit samotné těhotenství a situace, kdy již bylo dítě schopné života ji zaskočila. Pak měla pouze krátký čas na rozmyšlenou, co s ním udělá. "Je zjevné, že nám je obžalované líto," podotkl také Lněnička při zdůvodnění rozsudku.

Odvolací soud se případem zabýval podruhé. Letos v lednu čin překvalifikoval z vraždy na zabití a trest snížil z deseti na šest let vězení. Případ k novému jednání vrátil Nejvyšší soud, který vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana podanému v neprospěch matky. Jedna z výtek Nejvyššího soudu byla ta, že nešlo o trestný čin zabití, jelikož žena nejednala v náhlém rozrušení. Soud tak dnes musel ženu potrestat za vraždu.

Žena činu litovala. Ve středu své chování označila za nerozvážné a lhostejné. Její obhájce navrhoval, aby byla zproštěna obžaloby. Státní zástupkyně naopak chtěla trest přísnější.

Interrupci může žena v ČR podstoupit do 12. týdne těhotenství, ze zdravotních důvodů i později. Potrat pomocí pilulky, která plod z dělohy vypudí, se v Česku provádí do 49. dne těhotenství, kdy embryo má nanejvýš deset milimetrů. Pilulku může podle zákona podat jen lékař v nemocnici.

villon ( 4. října 2017 22:25 )

Simpatycká žába. Nedivím se soudcovi, taky bich si dal říct. A klidně i dvakrát.

krasomila ( 4. října 2017 19:52 )

V sedmém měsíci se už dítě hýbe a něco váží atd. takových drobností si nevšimnout může asi jen retard. Ještě to chápu u hodně velkých těžkotonážek, tak 100 kilo a víc, že si těch pár kyl navíc nevšimnou a kopání mají za kručení žaludku, ale tohle...

Monikay ( 4. října 2017 15:54 )

To si 7 měsíců nevšimla, že je těhotná?

urim ( 4. října 2017 15:46 )

Je jim líto matky vražedkyně??? No to je opravdu už moc a znamená to, že dítěte jim líto není? Tuhle zrůdu, která vše plánovala by měli sterilizovat, aby se podobné už nemohlo stát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání