Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrah z Doubice si prý vše plánoval: Ušetřil dívku (15) kvůli předchozímu vztahu?

Video se připravuje ...
Autor: lm - 
2. října 2017
20:24

Výjimečný případ v dějinách české kriminalistiky. Tak hovoří Klára Slámová o masakru v Doubici, při němž zemřela mladá dívenka (†14). Pachatel se policistům údajně přiznal, že nutkání vraždit měl delší dobu a na odporný čin se připravoval.

Dívky měly v osudný den přijít za Martinem Ch. (35) kvůli koním, které choval. Mladší z nich (†14) ho znala teprve pár dní, starší (15) s ním ale podle informací FTV Prima měla v minulosti chodit. Mladší dívka doma řekla, že přespí u kamarádky. „Z žádných okolností, které v tu dobu byly známy, nevyplynulo, že by to takzvané spaní u kamarádky znamenalo, že by se měla dívka nacházet u úplně cizího člověka,“ sdělila televizi právnička Klára Slámová, která zastupuje rodinu oběti.

Jenže to nejspíš nebylo poprvé, co dívky měly u Martina Ch. přespat. Tentokrát se ale vše strašlivě zvrtlo. Když šla starší dívka vyvenčit psa, muž zaútočil na její kamarádku a pak napadl i mladší dívku. „K zamezení jakékoli obrany a k tomu, aby to pro něj bylo takzvaně snazší, tak navíc užil ještě elektrický paralyzér,“ popsala Slámová.

Podle informací FTV Prima pachatel obě dívky svázal a chladnokrevně jim oznamoval, co s nimi bude dělat, přičemž jim měl říct i to, že je zabije. „To, co si dívky prožily, bylo něco strašného. (...) To, co se tam dělo, není v dějinách vlastně české kriminalistky příliš obvyklé,“ uvedla advokátka.

Čtrnáctiletá dívka útok agresora bohužel nepřežila, svázanou a uškrcenou ji v domě Martina Ch. našla policie. Druhou dívku naložil vrah do auta a odvezl ji na neznámé místo poblíž silnice. Jedním z důvodů, proč ji nezabil, mohl být i jejich údajný předchozí vztah. I ona ale měla na krku stopy po škrcení. 

Vraždu si navíc nejspíš plánoval. „Sám se vyjádřil v tom směru, že prostředky ke spáchání toho skutku si opatřoval předem,“ dodala Slámová. Jeho obhájce ale tvrdil dříve něco jiného. „Nechtěl nikoho zavraždit, ani svým jednáním nepředpokládal, že by mohl někoho zbavit života,“ uvedl předtím jeho obhájce Zdeněk Pánek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání