Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Utekly z polepšovny a skončily jako prostitutky: Soud poslal do vězení dospělé organizátory

Autor: ČTK - 
27. září 2017
11:37

Za organizaci prostituce nezletilých dívek, které byly na útěku z výchovných ústavů, půjdou Marta Kurková a Jiří Dirda na osm let do vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu, proti němuž se dvojice odvolala, ve středu pravomocně potvrdil olomoucký vrchní soud. Dvojice vinu i před odvolacím soudem popřela. Do vězení s ostrahou půjdou za zločin s obchodování s lidmi, za ohrožování výchovy dítěte a Kurková navíc za zločin výroby dětské pornografie.

Třiačtyřicetiletá Kurková podle obžaloby nabídla třem nezletilým dívkám loni na jaře bydlení a stravu v pronajatém domě v Brně, v němž bydlela s o devět let mladším Dirdou. Dívky pak za to musely různým mužům poskytovat sexuální služby. Své výdělky odevzdávaly. Podle obžaloby je dvojice vozila kvůli prostituci i do Vídně. Jednu z nich, sedmnáctiletou, podle spisu žena nafotila nahou a fotky vystavila na erotických stránkách, aby přilákala více klientů.

Dvojice odmítla, že by se dopustila nějaké trestné činnosti. Podle obžalované ji dívky samy požádaly, zda by u ní mohly na nějakou dobu zůstat, za to jí nabídly příspěvek na bydlení. Věděla prý o tom, že některé z dívek se prostitucí už dříve živily, sama jim ale zákazníky nezprostředkovávala. Dvojice se hájila také tím, že nevěděla, že jsou dívky na útěku a neznala ani jejich věk.

Do Vídně podle Kurkové jezdil její přítel nakupovat zboží, které v Česku prodávali. Při té příležitosti se s ním některé dívky někdy svezly. Co ve Vídni dělaly, o to se prý žena nestarala. Policie při vyšetřování případu spolupracovala i s rakouskými kolegy. Dívky byly zadrženy při provozování prostituce přímo ve Vídni.

Dvojici hrozilo původně až 12 let vězení. Žalobce byl s původním rozsudkem spokojen, odvolání nepodával.

papik ( 27. září 2017 11:55 )

Většina "sedmnáctiletých" jsou děti jen dle litery zákona, čímž samozřejmě nesouhlasením s jejich nucením k prostituci. Smutné je, že díky moderní legislativě úzkostlivě chránící děti a mládež před nástrahami "trhu práce" ale prakticky neexistuje možnost získat legálníhop pracovního úvazku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání