Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Třísku z vody zachránila posádka lodi: Udělali jsme maximum, tvrdí majitel firmy

Autor: ČTK - 
26. září 2017
21:48

Pro záchranu herce Jana Třísky po sobotním pádu z Karlova mostu v Praze udělala posádka výletní lodi Labe maximum. ČTK to v úterý sdělil Jan Hamza, jednatel firmy Prague Boats, která loď provozuje. Dva turisté, kteří pro Třísku z lodi skočili, obvinili v rozhovoru pro televizi Nova posádku z pomalé reakce. Podle Hamzy je ale manévrování u Karlova mostu pro velké lodě obtížné. „Pražská zdravotnická záchranná služba nemá ke spolupráci s lodí výtky,“ řekla mluvčí služby Jana Poštová.

Dva polští turisté, kteří pracují jako důlní záchranáři, řekli Nově, že jim členové posádky lodi bránili v tom, aby hned skočili do vody. Hamza však uvedl, že posádka jen chtěla předejít tomu, aby se turisté sami zranili, protože v tu chvíli již loď manévrovala k Třískovi. Kromě toho, že skok z horní paluby je sám o sobě nebezpečný, mohla by podle Hamzy turisty ve vodě zranit pohybující se loď.

„Lidé pokoušející se o záchranu by mohli skončit pod lodí či by je mohl zachytit šroub. Posádka je (turisty) přesvědčovala, že pokud se chtějí zúčastnit záchranné akce, měli by tak činit s rozmyslem – například místo skoku z výšky vstoupit do vody z dolní paluby až v okamžiku, kdy loď k tonoucímu domanévruje,“ sdělil jednatel Prague Boats. „Navíc by svým pobytem ve vodě ztěžovali kapitánovi již tak obtížné manévrování,“ doplnil.

Velké lodě mají podle něj manévrovací možnosti omezené, a zvlášť v okolí Karlova mostu je pro výletní plavidla manévrování těžké. „Labe jako jediná z blízkých lodí disponovala dokormidlovacím zařízením, které umožnilo k tonoucímu lépe manévrovat. K tonoucímu zamířila bez jakékoli prodlevy,“ uvedl. Polským pasažérům vyjádřil vděčnost za značnou pomoc s oživováním Třísky.

Posádka lodi koordinovala záchranu s dispečerkou integrovaného záchranného systému a loď dopravila Třísku na břeh k sanitce. Mluvčí záchranné služby Poštová řekla, že žádné výtky ke spolupráci s výletní lodí se neobjevily a podle dispečerky nebyly v komunikaci žádné problémy. Zásah byl podle mluvčí rychlý.

Tříska spadl z Karlova mostu do Vltavy v sobotu odpoledne a při pádu se těžce zranil. Poté byl ve vážném stavu převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde v noci na pondělí zemřel. Podle prvních zjištění policie byl pád pravděpodobně nešťastnou náhodou.

velka_0 ( 7. října 2017 16:25 )

Souhlasím, správný odsudek ničemů z lodi i okolí. Přeji jim, aby jiní občané nechali bez povšimnutí umírat jejich blízké, jako to udělali oni Třískovi. Jinak to nikdy nepochopí ! Díky.

aaobcanka ( 1. října 2017 14:58 )

Vivat Jaroslawové z Polska ! Díky, hoši ! Vy nejste jako podělaní Pražáci. Vám by měl udělit Zeman medaili, nebo aspoň naše milá "Krnda", které také fandíme. Tříska, Marvan, zemř. Hrušínský mejstarší, Svěrákové, Fialová - to jsou/byli skuteční umělci ! Díky, že jsem "s vámi" žila. Žel, Jan Tříska seděl asi 40 min. na neuvěřitelně nebezpečném místě, kde sotva "objímal" sochy kvůli hereckému štěstí. Spíš rozjímal o konci života. Mladí netuší, jak se na člověka od cca 50.roku věku valí rok co rok nové nemoci, jak na stařešiny padá smutek ze ztráty úžasného mládí, plného her, plánů a snů, jak starce svírá samota (bez dětí doma), nicota a beznaděj ze ztráty akčního a kreativního juniorského žití a budování všeho možného. Stydím se za Čechy, kteří byli na místě a nikdo z nich pro Třísku neskočil. Tolik lodí a lidu všude kolem ! Kdyby se to stalo v poušti, pralese či na Sibiři (myslím tím upadnutí do obdobného zdravotního stavu), tak neřeknu. Přeji všem laxním čumilům z lodí a okolí ze dne Třískovy tragédie, aby je potkalo to samé v jejich rodině. Jinak to nikdy nepochopí.

kuromrd ( 27. září 2017 04:02 )

osmdesátiletý stařec pad z toho mostu jako pytel s.raček a stejně mu pomoci nebylo, prostě tam neměl lízt a vyvolávat hororové situace

ahaaa ( 26. září 2017 22:10 )

 ... samozřejmě si myslím,že kdyby ti poláci skočili pro Třísku okamžitě ,byla by větší šance na záchranu jeho života ,posádka lodi kteří bránili okamžité reakci ať jde do ***e a tentýž vzkaz patří i mlčenlivému kapitánovi, vzkaz přiblblé posa'dce ; " nepřeju vašim příbuzným nic špatného ,ale pokud se to stane ,"užijte si to " ... a ještě " jste jeden jak druhej zaprděnej maloméšťackej idiot ,včetně kapitána .., palec dolů , hovada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání