Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragický pád lanovky v Krkonoších: Otec rodiny zemřel, provozovateli potvrdil soud podmínku

Nehoda lanovky: Provozovatel dostal podmínku
Nehoda lanovky: Provozovatel dostal podmínku  (Autor: koláž blesk.cz)
Autor: ČTK - 
26. září 2017
12:43

Krajský soud v Hradci Králové v úterý v odvolacím řízení pravomocně potrestal provozovatele zřícené nákladní lanovky k chatě Bumbálka v Krkonoších podmínkou osmi měsíců vězení se zkušební dobou jeden rok. Dvěma pozůstalým po zemřelém muži má odsouzený Miloslav Jirman zaplatit dohromady půl milionu korun.

Původně dostal Jirman letos v březnu u Okresního soudu v Trutnově podmínku jednoho roku vězení se zkušební dobou dva roky. Při zřícení lanovky zahynul osmatřicetiletý muž a čtyři lidé se vážně zranili.

Soud Jirmana potrestal za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Snížení trestu odvolací soud zdůvodnil změnou kvalifikace. Jirman se trestných činů podle soudu nedopustil proto, že by porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce. V odvolání Jirman žádal zproštění viny.

Neštěstí se stalo 29. listopadu 2013. Rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky, u níž byla přeprava lidí zakázána. Zřejmě si ve špatném počasí za tmy chtěli ušetřit cestu pěšky do kopce k chatě. Po přetržení tažného lana se korba ze zhruba deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi.

Předseda senátu Jan Šulec uvedl, že lanovkou jezdil okruh známých Jirmana. Zvláštní důraz kladl na výpověď dcery zemřelého muže, která uvedla, že lanovkou se v zimě jezdilo pravidelně. Právě dcera měla dát Jirmanovi lanovkovým telefonem z dolní stanice vědět, že jsou naloženi a že může lanovku vypínačem v horní stanici spustit. Soudce zároveň uvedl, že významná spoluvina je na zemřelém otci, který do korby lanovky s rodinou nastoupil. Jirman podle soudu také nedostatečně pečoval o lano lanovky.

Jirmanův advokát Michal Fraňo označil verdikt odvolacího soudu za kompromisní rozhodnutí. V soudní síni uvedl, že otázka viny je v tomto případě hraniční situací vyžadující citlivé posouzení. Projednávání případu označil za nepřiměřeně dlouhé. „Minimálně z toho pohledu, že ta věc pro zúčastněné strany po tom mnohaletém martyriu končí, tak to vítám,“ řekl Fraňo. Krátce po nehodě Jirman lanovku opravil a opět uvedl do provozu, na chatě Bumbálka dál podniká.

Pozůstalé dcery požadovaly po Jirmanovi náhradu celkem jeden milion korun. Soud jim přiznal polovinu a se zbylým nárokem je odkázal do občanskoprávního řízení. V občanskoprávním řízení se mají náhrady za léčení zraněných v částce zhruba jeden milion korun domáhat i zdravotní pojišťovny.

Podle obžaloby Jirman jako provozovatel a strojník lanovky v rozporu s provozními podmínkami nedostatečně kontroloval a spravoval technický stav zařízení, zejména stav a opotřebení lan. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti Jirmanovi původně hrozilo až šest let vězení. Po změně kvalifikace krajským soudem byl Jirman ohrožen trestem vězení až na tři roky.

Případ začaly soudy řešit v březnu 2016. Okresní soud v Trutnově loni v dubnu uznal Jirmanovu vinu, ale upustil od jeho potrestání. Soud tehdy přihlédl k tomu, že významné spoluzavinění tragédie leží na samotných poškozených. V potaz vzal i Jirmanův dosavadní bezúhonný život. Státní zástupce i obviněný podali odvolání a hradecký krajský soud případ vrátil do Trutnova.

Letos v březnu okresní soud Jirmana potrestal jednoletou podmínkou. Důvodem uložení trestu bylo především nové zjištění, že se lanovkou v minulosti občas lidé přepravovali. Jirman, který lanovku obsluhoval, o tom podle obžaloby věděl. I proti druhému rozsudku okresního soudu se Jirman odvolal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání