Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Po havárii Cessny na Českolipsku dva mrtví. Pilot letěl za obchodem do Polska

Autor: ČTK, var, kal - 
26. září 2017
14:45

Při pádu malého dopravního letadla poblíž závodu Diama u Stráže pod Ralskem zemřeli dnes ráno dva lidé. Nikdo další v letadle nebyl, uvedli hasiči a záchranáři. Policejní mluvčí Ivana Baláková řekla, že podle informací od řízení letového provozu šlo o dvoumotorový letoun Cessna 421. Podle informací ČTK od provozovatele byl pilot spolumajitelem letadla a mířil na obchodní jednání. Nehoda se stala při cestě z letiště Příbram do Polska.

Letoun po pádu začal hořet. Příčina se bude teprve zjišťovat, podle jednoho svědka před pádem nebyl slyšet zvuk motorů. Po pádu bylo letadlo bez jednoho křídla a druhé hořelo. Podle svědka byl žár tak silný, že se k letadlu nedalo přiblížit.

„Letadlo kroužilo ve velké výšce, přestaly mu fungovat motory. Bylo to vedle zásobníku chloru. Stroj spadl na paseku, ulomily se křídla, letadlo explodovalo. Na místě zůstala jenom křídla, trup byl v jednom plameni,“ popsal Blesk.cz svědek události.

Podle Balákové se letadlo zřítilo v hustém mladém lese poblíž kopce Lipka. „V torze letadla byla nalezena dvě ohořelá těla. Totožnost neznáme. Bude provedena soudní pitva,“ uvedla policejní mluvčí. Vyšetřování příčiny nehody je podle ní v počátcích a zapojí se do něj úřad pro vyšetřování leteckých nehod. Policie místo nehody uzavřela a Baláková předpokládá, že vyšetřování tam potrvá minimálně do večera.

Havárie se stala dnes kolem 7:40, přivolaný lékař u obou lidí z letadla konstatoval smrt. „Poranění obou bylo neslučitelné se životem,“ řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Požár letadla likvidovali hasiči zhruba hodinu. „Byl to náročný zásah,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Hořící trosky letadla byly podle ní v nepřístupném terénu, kam se nedalo dojet cisternami ani další technikou. „Museli jsme natáhnout vedení asi na 300 metrech,“ dodala Bílková. Hasiči měli na místě osm jednotek. Podle Bílkové tam ponechají dvě jako technickou pomoc pro vyšetřovatele.

tgbg ( 27. září 2017 08:07 )

Ruští komunističtí darebáci se spojili s Hitlerem a zahájili II.světovou válku. Komunista nebo fašista, to je úplně jedno!!!

vihor ( 26. září 2017 15:43 )

Taky je možné, že chtěli ušetřit a natankovali normální Natural 95 a ne AVGAS. Nicméně součástí předletové kontroly před dlouhým letem by mělo být i odvodnění nádrží, pohledová kontrola paliva ve zkumavce, atd. No ale brzo ráno tohle asi nedělali. Nebo jim palivo prostě došlo kvůli vadnému palivoměru.

vihor ( 26. září 2017 15:37 )

Selhání obou motorů je neobvyklé, buď byla hodně zanedbaná údržba, což u podnikatele a spolumajitele letadla který jím sám létá asi nebude pravděpodobné. Cessna 421 je už dospělé letadlo s přetlakovou kabinou, které může létat vysoko, takže to spíš vypadá na nekvalitní palivo na letišti v Příbrami, které prostě zamrzlo někde v potrubí a už se jim ho při nouzovém přistání nepodařilo rozmrazit, protože vyhřívání palivové soustavy tohle letadlo asi nemá. Tankovat na malých letištích je asi dost rizikové vzhledem k tomu, že majitelé chtějí ušetřit a možná to něčím ředí vzhledem k vysokým cenám AVGAS, a u malých sportovních letadel která tam obvykle létají, to zamrznutí vzhledem k malým výškám nehrozí a nepozná se to. Ale vzhledem k tomu, že Cessna 421 se pohybuje už v letových hladinách, kde hodně mrzne, bylo to asi zvlášť po ránu nebezpečné. Vyšetřovací zpráva bude asi dost zajímavá.

moiaza ( 26. září 2017 12:20 )

Chybička se vloudila. Někdo udělal chybu, nebo selhala technika. Nevíte, neseděl v letadle náhodou Kalousek? To by zas byl den volna navíc.

mirek-testing ( 26. září 2017 10:42 )

... kterej debil tam dal fotky kluzáku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání