Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Martin se ztratil ve Vysokých Tatrách, jeho mrtvolu pomohl najít bratr

Autor: shp - 
25. září 2017
18:10

Poslední naděje nadobro vyhasly. Čech Martin, který se ztratil ve středu při horské túře po Vysokých Tatrách, se domů už nikdy nevrátí. Slovenští záchranáři našli v pondělí pomocí vrtulníku jeho mrtvolu. K jejímu nalezení přispěl i Martinův bratr.

Martin se ztratil ve středu a ve čtvrtek po něm bylo vyhlášeno pátrání. „V pondělí odjel do Tater do hotelu Golem a ve středu od něho přišla poslední zpráva,“ informovala Martinova sestra Kristýna. Pátrání nakonec skončilo smutně v pondělí, kdy byla objevena jeho mrtvola pod vrcholem Mlynického Soliska.

K tomu značně pomohl Martinův bratr, kterému se podařilo dostat do jeho notebooku. V historii vyhledávaných stránek se několikrát opakovalo Štrbské a Furkotské Solisko. „To zúžilo záchranářům pátrání na danou oblast,“ uvedli na svém webu záchranáři. Martin zemřel kvůli nepříznivým podmínkám, na které se nepřipravil.

Přes noc v nadmořské výšce 1900 metrů nad mořem napadalo 20 až 30 centimetrů sněhu a zvedl se silný vítr. „Turista měl na sobě krátké kalhoty, lehkou bundu a tenisky,“ podotkli ve zprávě o nálezu těla záchranáři. S takovým oblečením neměl Martin šanci přežít. Následující dny byly povětrnostní podmínky tak špatné, že vrtulník mohl k pátrání vzlétnout až v neděli. 

pekaaaros ( 26. září 2017 00:00 )

stofan: někdy mně přijde, že si spousta nás Čechů myslí, že to jsou "jen Tatry" tam se přece nemůže nic stát. Prostě podcenil velehory. Může být zkušený, ale takovej letní outfit v tomhle měsíci, to teda měl hodně slabou chvilku.

pekaaaros ( 25. září 2017 23:58 )

je to drsný. upřímnou soustrast. Ale ten mladík to podcenil na horách. Jít takhle koncem září na tůru v lehkým oblečení... chudák no

moiaza ( 25. září 2017 19:22 )

Přesně jak jsem do diskuze napsal. Podcenění hor a přecenění vlastních sil. Žádný medvěd. Mám bohaté zkušenosti s horami a vím, co hory dokáži. Člověku chybí mnohdy pokora. Do hor jsem vždy bral raději více oblečení, než méně. Totéž s jídlem. Za pár minut se dokáže neskutečně změnit počasí. Jen nezkušený hazardér se vydá do Tater v kraťasech. Oblast, kam se Martin vydal, velmi dobře znám. Za ideálního počasí nic složitého. Ale to ideální počasí nebylo, proto skončil tak, jak skončil.

stofan ( 25. září 2017 19:22 )

no, nechcem sa nikoho dotknut viadrenim, ale , za blbost sa plati.... uz par tyzdnou dozadu snezilo, a on sa vyberie v kratasach a lahkej bunde a teniskach. nech mu je zem lahka.

Monikay ( 25. září 2017 19:09 )

Zkušený lezec a dobrodruh neví, že se v horách může změnit počasí a nevezme si výbavu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání