Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zvrat v případu popraveného podnikatele v Praze: Po 19 letech má policie vraha?

Autor: aba - 
25. září 2017
11:11

K vraždě, jejíž okolnosti rozplétá policie až teď, došlo před devatenácti lety. Původem italského podnikatele někdo v Dejvicích popravil čtyřmi ranami pistolí do hlavy a jeho tělo pak hodil do rybníka. I když policie obvinila údajného vraha rok před vypršením promlčecí lhůty, za smrt nakonec nemusí být nikdo potrestám.

8. září 1998 došlo v dejvické vile italského podnikatele k jeho vraždě. Někdo ho pistolí s tlumičem několikrát střelil do hlavy, tělo zabalil na koberce a vhodil do rybníku Bucek.

Podnikatel byl ženatý s Češkou Ivanou. Manželství ale skřípalo a padala slova jako rozvod. Tím by ale jeho žena přišla o majetek v hodnotě 12 milionů korun, a tak pro policii byla spolu se svým bratrem Martinem podezřelou číslo jedna.

Na jejích rukách se našly i povýstřelové skvrny, ta však trvala na výpovědi, že si vzala prášky na spaní a nic neslyšela. Vrah střílel z tlumiče, a tak je možné, že by ji střelba skutečně neprobudila. Kde se pak ale vzaly skvrny na jejích rukách?

Jejímu bratrovi Martinovi poskytl alibi na osudnou noc jeho kamarád Vladimír G. Podle informací z pořadu Očima Josefa Klímy ale svou výpověď po 19 letech změnil. Ve vile došlo v posledních dnech k rekonstrukci vraždy a podle policejní mluvčí z ní byli obviněni dva muži.

„Mohu potvrdit, že byla objasněna 19 let stará vražda. V případu jsou obviněny dvě osoby, ale vzhledem k tomu, že vyšetřování je na samém počátku, tak nebudeme zveřejňovat žádné podrobnosti, abychom ho nezmařili,“ vyjádřila se Štěpánka Zaklová, mluvčí Městského státního zastupitelství Praha.

Podle všeho byl z vraždy obviněn právě bratr Ivany Martin. Jeho kamarád měl být té noci ve vile s ním a pomoci mu zbavit se těla. Ivana zatím k případu nevypovídala, leží v nemocnici po náročné operaci.

Podle právníka je ale možné, že za vraždu nebude nakonec odsouzen nikdo. Martin totiž podle všeho tvrdí, že italského podnikatele nezabil pro peníze, ale proto, že jeho sestru fyzicky týral a bil. To by klasifikaci vraždy změnilo a promlčecí lhůtu zkrátilo na 15 let. V tom případě už by policie neměla po 19 uplynulých letech koho soudit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání