Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Soud Ďurička na svobodu zase nepustil: Chce nejdřív vyslechnout znalce

Autor: ČTK - 
21. září 2017
11:58

Bohumír Ďuričko, který byl odsouzen k 12,5 roku vězení za vraždu syna provozovatele pražské Matějské pouti, Václava Kočky mladšího, prozatím zůstává ve vězení. Okresní soud v Karviné, který rozhoduje o jeho žádosti o podmínečné propuštění, ještě nerozhodl. Soudkyně chce osobně vyslechnout soudní znalce – psychology. Stejný požadavek uplatnil státní zástupce i advokátka odsouzeného muže. Hlavní líčení bude pokračovat 30. října.

Důvodem, proč soud i obě strany požadují výslech znalců, jsou rozpory v jejich znaleckých posudcích. Zatímco znalkyně objednaná soudem má určité pochybnosti o nápravě odsouzeného muže a jeho případné nebezpečnosti pro společnost, znalec najatý obhajobou je zcela přesvědčený o opaku. Podle něj Ďuričko patří na svobodu, jedině tak může být dokončena resocializace, a dávno není pro nikoho nebezpečný.

Soudkyně ve čtvrtek posudky přečetla. Často se v nich psalo o tom, že osobnost odsouzeného je narcistická a má zvýrazněnou egocentrickou složku. Je údajně také teatrální, labilní a povrchní. Státní zástupce pak navrhl, aby oba psychologové byli k soudu předvoláni. „Existují určité rozpory. Chceme, aby byli znalci vyslechnuti, aby jim byly předloženy další posudky a mohli se k nim vyjádřit,“ uvedl státní zástupce. S tím souhlasila i advokátka Ďurička. „Vyhovíme návrhům. Sama cítím potřebu vyslechnout znalce,“ řekla na to soudkyně.

O propuštění požádal odsouzený hoteliér po uplynutí dvou třetin trestu. Tvrdí, že činu lituje a že chce pomáhat společnosti i poškozeným. Slíbil také, že by se na svobodě zdržel pití alkoholu a nebude vlastnit zbraň. Událost se stala v roce 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Vězeňský vychovatel už dříve u soudu uvedl, že z Ďurička se postupně stal bezproblémový vězeň. Zpočátku se podle něj nechoval ideálně, neplnil povinnosti a měl nepřiměřené požadavky, postupně se ale jeho postoj změnil. Změna v Ďuričkově chování nastala v roce 2011. „Výkon trestu splnil svůj účel,“ řekl vychovatel. Vězeňská komise proto jeho propuštění doporučila.

Ďuričko obžalobu dlouho odmítal, Kočku prý zavraždit nechtěl. Od počátku se hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku. Dříve řekl, že jej Kočka „zákeřně a brutálně“ napadl údery do obličeje.

ollina ( 21. září 2017 14:50 )

apple ( 21. září 2017 12:32 )

 Picl Kočku, žádná škoda !

majojo ( 21. září 2017 12:13 )

Copak asi Ďuričko doopravdy provedl a komu, že ho nechávají sedět? Každýho gaunera vyšetřují na svobodě, propustí ze zdravotních důvodů, omilostní...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání