Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Operátor 112 zachránil život muži s dekompresní chorobou: Nemocný byl stovky kilometrů daleko

Dispečer (Ilustrační foto)
Dispečer (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
19. září 2017
21:17

Zachránit život muži vzdálenému až stovky kilometrů se podařilo operátorovi linky 112. Český turista se totiž zrovna vracel z dovolené, na které se věnoval potápění, když se u něj začala projevovat dekompresní nemoc. Neuměl ale cizí jazyk a tak mu musel pomoci operátor 112 z Česka. Muže se nakonec podařilo včas dopravit do přetlakové komory.

Případ se odehrál ve čtvrtek odpoledne. Na linku 112 se dovolal muž z Ostrova na Karlovarsku s tím, že jeho kolega potřebuje pomoc. Vracel se právě z dovolené z Chorvatska, kde se potápěl. „V průběhu cesty zpět do Čech se ale u ně projevily příznaky dekompresní nemoci. V tu chvíli projížděl přes Rakousko a do Čech mu stále zbývalo několik hodin cesty. Operátor karlovarského centra tísňového volání 112 tak začal řešit možnosti pomoci jak v České republice, tak v Rakousku,“ uvedl mluvčí hasičů.

O situaci operátor informoval kolegy v Rakousku, kteří rychle zajistili rychlou lékařskou pomoc. „Na dálnici D10 muže vyzvedla sanitka a převezla ho do nemocnice v Salzburgu. Lékař v nemocnici po zhodnocení stavu pacienta rozhodl, že převoz do barokomory až do Čech je příliš dlouhý a zajistil terapii v komoře v bližší německé nemocnici.“

To pomohl zorganizovat operátor 112 v Česku, který zavolal pracovnici českého velvyslanectví v Rakousku. „Pomoc linky 112 byla poskytnuta především kvůli jazykové bariéře, kdy muž trpící dekompresní nemocí bez znalosti cizích jazyků nechtěl sám žádat o pomoc v zahraničí,“ dodal mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání