Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mladík (18) umlátil a ubodal vlastní babičku: Přiznal se, ale útok si nepamatuje

Mladík (18) obviněný z vraždy babičky (†60).
Mladík (18) obviněný z vraždy babičky (†60).  (Autor: Reprofoto FTV Prima)
Autor: ČTK - 
19. září 2017
14:26

Ústecký krajský soud v úterý začal projednávat loňskou brutální vraždu ženy z Dubí na Teplicku. Obžalobě čelí její osmnáctiletý vnuk Jakub Ševčík. Ženě podle obžaloby zasadil stovku ran nožem, z bytu pak do zastavárny odnesl cenné věci. Mladík se k vraždě přiznal, řekl ale, že si ji detailně nevybavuje. Hrozí mu až výjimečný trest.

Osmnáctiletý muž podle žalobce ženu zavraždil kolem 5. listopadu. Její tělo bylo objeveno za déle než dva týdny. Žena ležela pod vrstvou oblečení a přikrývek. Podle obžaloby mladík ženu nejprve asi pětkrát udeřil do hlavy lahví alkoholu. Poté ji dvěma noži začal bodat do hlavy, hrudníku, břicha, zad, ramen. "Poškozené způsobil pět tržně zhmožděných ran hlavy a 99 bodných a bodnořezných ran na hlavě, krku a trupu," uvedla státní zástupkyně Lenka Letáčková. Nůž pak nechal ženě zabodnutý v krku. Tam přerušil krční míchu, což bylo příčinou smrti.

Mladík se k vraždě přiznal, detaily si ale nepamatuje. Tvrdí, že babičku napadl v afektu poté, co mu řekla, že je jako jeho otec. "Najednou jsem měl před očima tmu. Vím, že jsem použil flašku a nůž. Začal jsem ji bodat, myslím, že to bylo nožem z kuchyňské linky. Když jsem bodnul párkrát, tak pětkrát šestkrát, přestala se hýbat a vydávala zvuky," uvedl. Vražda se ale podle něj stala o týden později, v sobotu 12. listopadu ráno.

Tvrdí, že útoku předcházelo dlouhodobé napětí. S rodiči se ve 14 letech odstěhoval do Švýcarska, kde nikoho neznal. "Otec bil matku a později i mě," řekl. Od rodičů utekl a pobýval v tamním dětském domově. Nakonec se několik týdnů před vraždou vrátil do Čech. Občas bral s kamarády extázi.

Podle obžaloby se mladík do bytu opakovaně vrátil a odnesl z něj iPad a televizor a prodal je v zastavárně. Další věci, jako třeba sadu příborů, náramkové hodinky nebo desky se starými výtisky novin, našla policie v kufru v hotelu, kde mladíka 23. listopadu zadržela. I krádeže mladík částečně přiznal, odmítl ale, že by ukradl příbory nebo fotoalbum. Tyto věci mu prý babička dala.

Mladík je obžalován z vraždy provedené zvlášť trýznivým způsobem. Podle právní kvalifikace za ni hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Na úterní odpoledne předvolal soud znalce, na středu svědky. Pokud dorazí všichni, mohl by podle předsedy trestního senátu Jiřího Bednáře padnout ve středu odpoledne rozsudek.

moiaza ( 19. září 2017 16:42 )

Co čekat od Havlových parchantů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání