Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bělova vražda zůstane bez trestu? Státní zástupkyně navrhla zprostit Šrytra s Kacem obžaloby

Autor: ČTK - 
19. září 2017
11:30

Vražda bosse tuzemského podsvětí Antonína Běly z roku 1996 nejspíš nebude potrestána. Státní zástupkyně Danuše Krejčová při závěrečné řeči u Krajského soudu v Praze navrhla, aby soud obžalované Pavla Šrytra a Jána Kaca zprostil obžaloby. Zdůvodnila to tím, že existují pochybnosti o jejich vině a nelze s jistotou vyloučit, že čin spáchal někdo jiný.

Bělu před 21 lety zastřelilo ozbrojené komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Policie loni na jaře na základě nových informací, mezi něž patřily hlavně svědecké výpovědi, oba muže zadržela. Šrytr i Kaco vinu odmítají. Tvrdí, že v době vraždy byli na Slovensku. Hrozí jim až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Státní zástupkyně uvedla, že s ohledem na dlouhou dobu od spáchání trestného činu byly k dispozici v podstatě jen dva přímé důkazy, a to výpovědi svědkyň z místa činu. Jedna svědkyně původně mluvila proti obžalovaným, později však výpověď změnila a tvrdila, že je nepoznala. Druhá svědkyně od začátku tvrdila, že neví, kdo střílel.

Mezi nepřímé důkazy pak patřila řada výpovědí, které byly mnohdy nepřesvědčivé, a často šlo o výpovědi, kdy se svědci informace dozvěděli z doslechu od jiných lidí. Pro odsouzení musejí nepřímé důkazy tvořit ucelený řetězec, aby bylo vyloučeno, že čin nespáchal někdo jiný. Podle Krejčové ale v tomto případě existují pochybnosti.

Od vraždy letos v dubnu uplynulo 21 let. V maskovaném komandu bylo nejméně pět lidí. Skupina vnikla v noci do Bělova domu. Běla zemřel na následky střelných poranění, které mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. Podle tvrzení pozůstalých si pachatelé z domu po vraždě odnesli 12 milionů korun a šperky.

Šrytr s Kacem tvrdí, že zájem na vraždě mohli mít příbuzní Běly, jeho nejbližší okolí nebo arménská mafie, která podle nich pro něj pracovala. V médiích se krátce po Bělově vraždě objevily také informace, že za vraždou stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn o deset let později. Běla mladší však v květnu u soudu uvedl, že po vraždě s Mrázkem mluvil a ten mu řekl, že v případu „prsty“ nemá.

Policie případ objasnila loni, jen několik týdnů před jeho promlčením. Na objasnění případu se podílel speciální policejní tým Tempus, který v roce 2013 vznikl na Policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání