Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policejní psycholožka o zmizení Míši Muzikářové: Máma nemusí mít pocit viny

Autor: Alexandra Vetkovská - 
17. září 2017
16:04

Jak se blízcí Míši Muzikářové vyrovnají s ukončením pátrání? Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové bude myšlenka na to, že je dívka zřejmě po smrti, pro její babičku zdrcující. Máma se s tragédií možná naopak vypořádá překvapivě snadněji.

V pátek policie na tiskové konferenci oznámila, že případ Míši Muzikářové bude odložen. Jediným podezřelým je přítel matky Otakar S., který ale pár dní po zmizení školačky spáchal sebevraždu. Podle policie je dívka nejspíše mrtvá. „Pan S. spáchal sebevraždu a nám se do té doby nepodařilo získat dostatek důkazů, abychom ho obvinili,“ uvedli kriminalisté.

Rodina se teď s těmito informacemi musí nějak vyrovnat. Babička Míši neztrácí naději, že se její vnučka najde, matka dívky se k případu už dlouho nevyjadřuje. Podle policejní psycholožky je i možné, že ztrátu dítěte neprožívá až tak tragicky.

Co s rodiči Míši a babičkou oznámení o ukončení pátrání udělá?

„Informace od policie pro ně nepřichází jako blesk z čistého nebe. Vyšetřování po celou dobu sledují, vědí, co se děje. Jestliže měli víru, že se nakonec případ podaří vyřešit a že se Míša najde, tak ta víra doprovází rodiče stále, dokud nebudou znát jasné rozuzlení.“

Kriminalisté se již netají tím, že je Míša pravděpodobně mrtvá. Jak se s tím budou její blízcí vyrovnávat?

„Doba smutku, odpoutávání se od zločinu a prožívání ztráty je individuální. Obvykle trvá rok až dva. Záleží na tom, jaké pozůstalí momentálně zaujímají životní pozice. Zda mají pro koho nebo pro co ještě žít. Každá oběť má časový okamžik, kdy řekne, je třeba se dívat dál, pro koho jsem důležitý, komu můžu pomoci.“

Nejhorší to asi bude pro Míšinu babičku, byly si blízké...

„Čím má člověk blíž k tomu, kdo odešel, tím je to těžší. Pro babičku bude smíření se se ztrátou Míši pravděpodobně velmi obtížné už proto, že vnučka, kterou milovala, pro ni byla důležitá ukotvující osoba, pro ni měla chuť dál žít.“

Míšina matka zpočátku svého přítele Otakara S. kryla. Nebude mít pocity viny?

„Je těžké dělat závěry bez bližších informací o rodině. Ale obvykle, je- -li vztah volnější, tak se s těžkým truchlením nesetkáváme. Vyskytují se i osoby, kterým nedělá potíže ztrátu blízkého hodit za hlavu. Záleží na tom, jak je člověk citově založený a jak důležité pro něj vlastní dítě je. Pocity viny se vůbec nemusí objevit.“

oliiiii3 ( 18. září 2017 19:24 )

Tak mámě to zrouna srdce rvát nemusí, ta druhý den chlastala v putyce, kde by asi holka tak dlouho byla, je to samozřejmost že je někde zahrabaná,chudinka malá, vzdyt máma za týden měla nové nájemníky,a ted z ni budou dělat nevinnou . A ještě lhala když ze sebe dělala ze je těhotná, mrdka jedna. Ještě ji budou omlouvat. At se psycholožka koukne na fotky, každý den cigáro , a bezdomovci kolem ní. Fuj chce se mě blejt velebnosti.

medvedik ( 17. září 2017 20:00 )

des je realita, ne carmin. otvor oci.

janryska ( 17. září 2017 19:27 )

V zájmu dítěte je odstranit umělou bariéru k jeho rodičům při jejich neshodě. Ti otcové, kteří nemají lehkou existenci, ale o dítě se bez problému postarají už nemají sílu jít s dvaceti soudy do šesti let věku dítěte proti opatrovnickému matriarchátu u moci. Holka mohla být stabilní bezpečné prostředí, neměla prostě už při prvních varovných signálech pedofila zastání u blízké osoby, svého táty. Polskou reformu justice k nám !

jarys5 ( 17. září 2017 19:21 )

Chudák Míša, její duše dostane zadostiučinění až někdy dávno v dobách příštích.

simplify ( 17. září 2017 18:27 )

Hmm... to, že se mobil Míši našel doma nasvědčuje tomu, že do školy vůbec neodešla, protože dnešní děti bez mobilu nedají ani ránu. Takže ji musela zlikvidovat blízká osoba... a tam moc možností není, že ?!?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání