Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Knihkupectví uspořádalo autogramiádu Kajínkovi: Vrah mezi regály rozlítil zákazníky

Autor: aba - 
14. září 2017
15:01

Odsouzený vrah Jiří Kajínek ve věznici nezahálel a v roce 2014 vydal pod názvem Můj život bez mříží své memoáry. K této knize teď pražské knihkupectví pořádá autorovu autogramiádu, jenže ta se nesetkává se zrovna pozitivním ohlasem, a podle některých reakcí se knihkupectví „pomátlo“.

Už 20. září mezi pátou a šestou hodinou odpolední si mohou zájemci nechat podepsat Kajínkovu knihu přímo od autora. Autogramiáda bude probíhat na Václavském náměstí pod záštitou Knihy Dobrovský a knihkupectví na akci zve i pomocí sociálních sítí.

A právě tam se v pozvánce na událost množí nespokojené reakce občanů. Někteří, jako například Petr J., v komentářích vtipkují a dotazují se, jestli bude součástí knihy i zelené tílko (v něm Kajínek opustil v květnu věznici). Jiní jsou záměrem knihkupectví znechucení.

„Chápu, že prodej knih je obchod, ale i obchodník si má dovolit ten luxus vyznávat nějaké hodnoty. Tímhle jste se zabořili hluboko do té nejsmradlavější stoky, která protéká touhle zemí,“ nešetří kritikou David P. „Je zvrácené dělat z usvědčeného vraha celebritu a stavět na tom svojí propagaci. Doporučuji celou akci ještě promyslet. Minimálně z etických důvodů,“ radí Jakub H.

Pro mnoho lidí je tento krok také důvodem, aby přestali knihkupectví navštěvovat úplně. „Odporné, chodila jsem k vám celkem ráda, už nebudu,“ je znechucena jedna z diskutujících.

Knihkupectví na svou reakci nenechalo dlouho čekat, ale své rozhodnutí Dobrovský obhajuje a navzdory vlně nevole ho nemíní měnit. „Pokud nějakou knihu najdete v našich regálech, nesmíme se bát uspořádat setkání s jejím autorem z očí do očí. Některé osobnosti jsou kontroverzní a jiné nikoliv. O autogramiádu tohoto autora je zájem, a proto jsme umožnili toto veřejné setkání,“ hájí se Dobrovský. Podle jeho slov se v kauze Kajínek nestaví na žádnou stranu a nechává na svobodném rozhodnutí každého, co bude číst a jakou akci navštíví.

V knize Kajínek popisuje svůj život před odsouzením za vraždu i čas strávený za mřížemi. Teď si ale plnými doušky užívá svobody díky milosti prezidenta Zemana.

Jeho bezstarostné spaní ale narušují stíny minulosti. Jeho úhlavní nepřítel Vojtěch Pokoš na něj podal trestní oznámení pro pomluvu. Pokud by soud rozhodl v Pokošův prospěch, vrátil by se Kajínek za mříže znovu na doživotí. Milost, kterou od Zemana dostal, je totiž podmínečná a tak stačí malé zaváhání a Kajínek poputuje zpátky do chládku.

Video  Jiří Kajínek se ocitl v Brně pod „palbou“ dotazů novinářů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Simmie1994 ( 22. září 2017 10:02 )

On byl odsouzený za vraždu, ale nikdo neví jestli je to vrah.. spíš ne. Jak jinak vysvětlit to že on dostal doživotí, zatímco skuteční vrazi dostanou pomalu 5 let max? A jediný kdo když svědčil proti němu je cikán, recidivista a mafián v jedné osobně... takže jestli se mu dá věřit je otázka.

gabreta ( 20. září 2017 22:11 )

Odsouzenej za vraždu a vrah, je v našem právním bordelu totiž velkej rozdíl!! Žádnej důkaz nebyl přímej, akorát proti němu svědčil umouněnej gangster!

moiaza ( 14. září 2017 19:37 )

Já s Kajínkem problém nemám. On vrah bez jasného a přesvědčivého důkazu. Kalousek? Drebák, který měl být za mřížemi dávno. O Klusovi ani nemluvě. Když můžou být jedni gauneři na svobodě, proč by nemohl užívat svobody Kajínek. Já bych si jeho knihu nekoupil, ale problém mi nedělá.

syrucek ( 14. září 2017 19:33 )

No co, bude obklopen zemanoidy. Normální člověk tam nepáchne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání