Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Opilý strojvedoucí na přejezdu v Jeníkově zabil dva lidi: Vyfasoval 5,5 roku

Autor: ČTK - 
12. září 2017
14:05

Devětačtyřicetiletého strojvedoucího Pavla Vejpustka, který loni v březnu na železničním přejezdu v Golčově Jeníkově v opilosti smetl osobní auto a usmrtil dva lidi, poslal Okresní soud v Havlíčkově Brodě na 5,5 roku do vězení. Dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky dostal traťový vedoucí Miroslav Matlak. Vejpustek navíc nemůže vykonávat práci strojvedoucího po dobu pěti let. 

Tragická nehoda se stala loni 21. března na železničním přejezdu v Mírové ulici. Nákladní vlak se srazil s osobním autem. Při nehodě zahynuli třicetiletý muž a o čtyři roky mladší žena jedoucí v autě. Dechová zkouška u strojvedoucího prokázala téměř dvě promile alkoholu.

Právě alkohol hrál při rozhodnutí soudu podle Doležala podstatnou roli. „Strojvedoucí byl ohrožen trestem v rozmezí od tří do deseti let. Polehčující okolnost byl fakt, že doposud nebyl trestán. Přitěžující naopak byl alkohol,“ řekl Doležal. Trest je podle něj vyšší, než požadoval státní zástupce.

Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací a závorami. Zabezpečovací zařízení bylo pro kolej, po níž jel posun, vypnuto. Světelná výstraha proto na příjezd vlaku neupozorňovala a závory byly zvednuty. „O vypnutém zabezpečení přejezdu byl strojvedoucí posunu informován a měl tomu přizpůsobit jízdu,“ uvedl už dříve mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle iDnes.cz měl strojvedoucí při jízdě po vyloučené koleji, na níž bylo vypnuto zabezpečovací zařízení, před přejezdem houkat a jet maximální povolenou rychlostí deset kilometrů v hodině. Strojvedoucí nehoukal a jel rychlostí 39 kilometrů v hodině. Po nehodě navíc nadýchal 1,8 promile.

Rozhodnutí soudu není pravomocné, všechny zúčastněné strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Při opravě trati mezi Vlkančí a stanicí v Golčově Jeníkově se stala série několika nehod, kdy několikrát ujely vagony přepravující kolejová pole, už v září 2015. Jedna z nich skončila smrtí dělníka a těžkým zraněním dalšího pracovníka. Bez zranění se obešly další dvě podobné nehody.

Desterz ( 12. září 2017 17:21 )

Pět a půl za dvě zabití v ožralosti?! A chudák Janota vyfasoval DVANÁCT za to že NIKOHO nezabil?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání