Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čistokrevná fenka živořila v ghettu: Zuzanku žraly blechy zaživa!

Autor: Jana Ulrichová - 
24. září 2017
19:47

Vyhublá, na bocích a na zádech olysalá. Na nohou a uších naopak zacuchané dredy. Silný zánět v uších a plná blech. Tak dopadla čistokrevná fenka čínského chocholatého psa Zuzanka. Zubožené zvíře teď dávají dohromady v útulku v Řepnici na Litoměřicku.

Pejsek si prošel bolestným martyriem. Sociální pracovnice ji objevily v ubytovně pro nepřizpůsobivé. Čím si fenka prošla, se mohou v útulku jen dohadovat. Není ani jasné, jak se do ghetta v Brozanech, odkud byla odebrána, dostala. Tamní obyvatelé tvrdili, že se jmenuje Zuzanka, komu ale patří, neřekli. Sociálním pracovnicím ji vydali i s průkazem původu a očkovacím průkazem. „Díky tomu víme, že jí je 9 let. Očkovaná byla zřejmě jen po narození, pak už je její očkovací průkaz prázdný. Zřejmě někomu jen rodila štěňata,“ řekla majitelka útulku Miluše Maskulanisová.

Zuzančina léčba potrvá podle ní měsíce. Fenka byla v hrozném stavu. „Blechy ji žraly zaživa. Měla jich na sobě stovky. Musely jsme zkombinovat dva různé přípravky, abychom ji jich zbavily,“ dodala pracovnice útulku Jana Kymrová. Fenka je navíc velmi vystrašená, bojí se lidí, děsí se doteku. Manipulovat se s ní dá zatím jen v rukavicích, protože se brání kousáním.

Najde zas důvěru v lidi?

V útulku se teď ze všeho nejdříve snaží zbavit jí úporných bolestí, které má kvůli zánětu v uších. Dostává proto antibiotika a kapky. Teprve pak přijde na řadu péče o její srst, která jí už na několika místech začíná dorůstat. Nejvíce práce dá ale léčba její zlomené duše. V útulku přesto věří, že Zuzanka nakonec najde i ztracenou důvěru v lidi.

Pochází z Afriky

Čínský chocholatý pes je malý společenský pes, který existuje ve dvou varietách, naháč s hladkým tělem bez srsti a chocholkou na hlavě a labutěnka obrostlá závojovitou srstí. Jeho předkem byl zřejmě africký bezsrstý pes, který byl dále šlechtěn ve staré Číně, odkud se na konci 19. století dostal do západního světa.

suveren ( 24. září 2017 20:20 )

Bestie.Všechno se jim to snad vrátí.

merlina29 ( 24. září 2017 20:12 )

H.a.j.z.l.o.v.é!!!,!Bezcitné zrudy.Sesvihat bičem a to je málo!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání