Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie v Liberci odebírá ženám DNA: Pátrá po matce zabitého novorozence

V popelnici v centru Liberce bylo nalezeno tělo novorozence.
V popelnici v centru Liberce bylo nalezeno tělo novorozence.  (Autor: Reprofoto FTV Prima)
Autor: dce - 
8. září 2017
15:43

Policie dál pátrá po matce novorozence, který byl nalezen mrtvý v kontejneru v Liberci letos v únoru. Nyní vyšetřování rozšířili o plošný sběr DNA. Ženy vytipované dle určitých kritérií se ale screeningu účastní dobrovolně.

Tělíčko v popelnici v ulici Na Bídě v Liberci objevil náhodný svědek 11. února. Pitva prokázala, že se dítě narodilo živé a zdravé, žena ho porodila v devátém měsíci těhotenství. Policii se dodnes nepodařilo matku zabitého dítěte najít – a to i přesto, že policisté prověřili ordinace lékařů i lékárny v celém kraji. Do vyšetřování se zapojili dokonce i policisté ze sousedního Německa a Polska.

„Spolupráce s těmito zeměmi nadále trvá, naopak nově se rozšířila i se Slovenskou republikou. Kriminalisté také spolu s policisty z cizinecké policie prověřují  cizinky, které se buď přechodně, nebo trvale zdržují na území Liberce,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Nyní policie přistoupila k dalšímu kroku vyšetřování, kterým je plošný DNA screening. „Jedná se o zajišťování biologického materiálu u žen, které si kriminalisté natipovali podle předem stanoveného klíče. Jedním z kritérií bylo předem vymezené věkové rozmezí a určitá vazba k místu nálezu dítěte, případně jeho okolí,“ vysvětlila Suchánková.

V první fázi bylo vytipováno 400 žen, je ale možné, že se jejich počet ještě bude zvyšovat. „Je ale nutné zdůraznit, že účastnice plošného screeningu nejsou osoby podezřelé, ale tzv. eliminační, které se za účelem zjištění pachatele závažného zločinu dobrovolně podrobují plošnému provádění identifikačních úkonů,“ dodala mluvčí.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání