Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli hádce podpálil dům i s jeho obyvateli: Policie ho obvinila z pokusu o vraždu

Autor: ČTK - 
8. září 2017
12:23

Z pokusu o dvojnásobnou vraždu obvinili v těchto dnech kriminalisté osmačtyřicetiletého muže ze Šumperska. Podle nich po potyčce v březnu letošního roku založil požár v rodinném domě, který se svými oběťmi obýval, a poté z něj odešel. Přiotrávené muže z hořícího domu zachránili hasiči. Podezřelý je ve vazbě. Hrozí mu 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Incident se odehrál 16. března. Případ nejprve vyšetřovali šumperští policisté pro obecné ohrožení z nedbalosti. Po zjištění všech okolností jej nakonec převzali krajští kriminalisté. „Případ kriminalisté dotáhli minulý týden, kdy osmačtyřicetiletého muže obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu. Podle policistů šlo o vraždu s rozmyslem a na více osobách,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický.

Policie uvedla, že požáru předcházela fyzická potyčka mezi obviněným a jedním z mužů, oba měli v domě pronajaté byty. Osmačtyřicetiletý muž po ní odešel zpět do svého bytu. „Jak byl rozzlobený z potyčky, vyřešil situaci tak, že rozdělal oheň, počkal, až se rozhoří, a z domu odešel do restaurace, kde obsluze lakonicky oznámil, že hoří dům, ať zavolají hasiče. O tom, že by se tam nacházeli dva lidé, nikomu neřekl,“ uvedl šéf odboru.

Hasiči během požáru našli v domě dva muže ve věku 62 a 60 let, kteří byli podle kriminalistů silně intoxikováni oxidem uhelnatým. Starší z mužů se v tu dobu již nacházel ve stavu těžké poruchy vědomí. „Lékařům se podařilo oba zachránit, nicméně byli v bezprostředním ohrožení života,“ dodal Lisický. Pokud by oba muži v hořícím domě zůstali, podle znaleckých posudků by na místě zemřeli.

Podobnou vraždu vyšetřují letos kriminalisté na Jesenicku, odehrála se rovněž v březnu. Tehdy hasiči našli po požáru rodinného domu v Lipové-Lázních tělo dvaašedesátiletého muže. Požár podle policistů založil úmyslně šestatřicetiletý muž z Jesenicka, je obviněn z vraždy. Škoda při požáru domu dosáhla 400 000 korun.

V Olomouckém kraji jde letos podle informací ČTK o pátý případ vraždy či pokusu o ni. V únoru byl v Přerově zavražděn devětapadesátiletý muž. Podezřelého osmnáctiletého mladíka kriminalisté dopadli vzápětí a obvinili ho z vraždy. Pokus vraždy vyšetřovali policisté také v květnu, kdy pětačtyřicetiletá žena pobodala v jednom z přerovských bytů svého dvaašedesátiletého spolubydlícího. V červnu kriminalisté obvinili z vraždy šestasedmdesátiletého muže z Prostějova. Podle policie zavraždil svou o tři roky mladší ženu, důvodem byly prý manželské neshody.

Loni se v Olomouckém kraji stalo šest vražd, kriminalistům se podařilo všechny objasnit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání