Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ztracená česká loď v Karibiku: Petr vysvětlil, proč se syny zmizel

Autor: ljš - 
4. září 2017
17:57

Dva měsíce strachu mají šťastný konec! Česká loď ANA, která zmizela na konci června v Karibiku, byla nalezena v panamském přístavu Portobelo i se svou posádkou. Padesátiletý kapitán Petr a jeho dva malí synové (5 a 3) jsou podle rodiny v pořádku.

Po Petrovi a malém Matějovi s Lukášem pátrala od poloviny prázdnin jejich matka Iva, která žije v Kostarice. Svému manželovi předala děti v Panamě 22. června, aby je vzal na své plachetnici na výlet. O týden později od něj dostala zprávu, že budou pryč celý měsíc a vydají se na překrásné ostrovy San Blas. Tam ale nedorazili a znovu se neozvali. Iva proto oslovila policii, která po lodi a její posádce vyhlásila mezinárodní pátrání.

To bylo dlouho bezvýsledné i přesto, že se do hledání lodi zapojily záchranné systémy hned tří států – kromě Panamy pátrala po lodi i kostarická a kolumbijská policie. ANU, která má pro plachetnice nevšední zelenou barvu, však nenašly ani pomocí letadel, která prohledávala přístavy.

Před sobotní půlnocí českého času se ale na Facebooku ozval americký jachtař, který přinesl skvělou zprávu. „Kotví tady v Portobelu přímo vedle mě v přístavu na kraji města. Dva malí chlapci a muž. Všichni vypadají v pořádku. Přijeli dneska v 9 ráno (v 16 hodin našeho času, pozn. red.),“ napsal.

Skvělou zprávu pak v neděli potvrdila i rodina, nedařilo se jí ale zpočátku navázat s posádkou kontakt. Vysvětlení náhlého zmizení plachetnice tak přišlo až o několik hodin později. „Loď včera spatřilo v Portobelu několik jachtařů. Současně nás panamští záchranáři informovali, že je v pořádku. Dnes se nám podařilo navázat s posádkou spojení a máme potvrzeno, že jsou všichni v pohodě. Museli kvůli nemoci zastavit v domorodé vesnici, kde není mobilní signál, a nemohli tak plout podle plánu,“ vysvětlil za rodinu příbuzný chlapců a poděkoval všem, kteří v pátrání pomáhali.

Koho z posádky postihly zdravotní problémy, neupřesnil. Diskutující i odborníci se však pozastavovali nad tím, že s dětmi na lodi cestoval sám, a to i přes to, že jsou na život na plachetnici zvyklé. „Může se stát cokoli, zdravotní indispozice, nějaká náhoda. Takhle malé děti si pak samy neporadí, nezavolají si ani pomoc,“ řekl Blesku zkušený jachtař. V případě Matěje a Lukáška naštěstí vše dobře dopadlo a brzy se tak budou moci setkat se svou mámou.

VIDEO: Na Slapech se převrhla plachetnice, jeden muž nehodu nepřežil

Video  Na Slapech se převrhla plachetnice, jeden muž nehodu nepřežil.  - Foto Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

poletucha ( 5. září 2017 15:55 )

,,no však, je ošlehaný větry kavárenských ventilátorů

spania ( 5. září 2017 12:28 )

Podle mně jsou to kecy.Prostě chtěl zmizet i s dětmi od manželky a myslel si,že ho mezi Indiánama nikdo nebude hledat.Ale ouha,oni ho našli,tak co si rychle vymyslet...?A ta ženská taky nemůže být normální,když dá chlapovi dvě malý děti,ať se s nima plaví na lodi kdo ví kde a víc ji nezajímá.

sores ( 5. září 2017 10:30 )

Být matkou těch kluků nevěřila bych mu jediné slovo! Kre.tén od pohledu ,fuj tajbl.

urim ( 5. září 2017 09:25 )

Řekla bych ,, šťastní lidé " .

skaara ( 5. září 2017 08:32 )

Vzhledem k tomu, že celá rodina žije už léta natrvalo v KOSTARICE je české zákony nemusí zajímat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání