Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud opět projednává případ Toflova gangu: Pochybuje se o vině Petra K.

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
1. září 2017
11:45

Krajský soud v Brně se v pátek po zrušení části rozsudku znovu zabýval jedním z případů takzvaného Toflova gangu. Bývalý policista Petr K. podle obžaloby vyvíjel nátlak na jednoho z dlužníků, aby zaplatil konkrétnímu věřiteli. Budou se ještě dohledávat výpisy z účtu, líčení bude pokračovat v polovině října.

Skupina bývalých policistů a jejich kompliců podle verdiktu z roku 2014 vydírala podnikatele na jižní Moravě. Podle původní obžaloby spáchal Petr K. v letech 2003 až 2010 pět skutků, soud ho u čtyř skutků obžaloby zbavil. Trest za jeden skutek zněl 4,5 roku vězení a peněžitý trest 200 000 korun. Nejvyšší soud verdikt zrušil kvůli nesrovnalostem v časové ose případu, krajský soud se tak případem Petra K. zabývá opětovně.

Petr K. podle obžaloby vyvíjel při výslechu nátlak na podnikatele Igora K., aby zaplatil 900 000 korun firmě, které byl dlužný. Tím Petr K. podle spisu upřednostnil jednoho z věřitelů. Petr K. to popírá. „Igor K. si po zhlédnutí reportáže vytvořil nějakou realitu, že se stal obětí gangu. Jeho motiv je, že má potřebu se pomstít mně a mé rodině. Je otázkou, zda je poškozený on, nebo jsem se stal obětí jeho paměťové stopy,“ řekl už dříve Petr K.

U soudu vypovídala správkyně konkurzní podstaty firmy Igora K., nedokázala ale zodpovědět, zda Igor K. peníze skutečně z účtu firmy zaplatil. Zpětně tak bude dohledávat, zda se tak stalo.

Tresty od tří do devíti let vězení si v roce 2014 vyslechlo 11 lidí. Jako druhá instance rozhodoval předloni Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší trest potvrdil někdejšímu policistovi Miloši Almásymu, jenž se podle pravomocného verdiktu podílel na polovině ze dvou desítek skutků spáchaných v letech 1998 až 2010. Snížení trestu z osmi na sedm let dosáhl další bývalý policista Eduard Slanina. Deset odsouzených se následně dovolalo k Nejvyššímu soudu, devíti z nich soud trest potvrdil. Uspěl jen Petr K.

Vyšetřování kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po kterém údajný gang dostal mediální jméno. Justice za vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání