Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ordinovala se třemi promile, opila se i u soudu: Lékařka dostala rok s odkladem a nařízenou léčbu

Autor: Helena Lacinová - 
29. srpna 2017
18:27

Na společenské dno se dostala teplická soukromá lékařka MUDr. Eva Šplechtnová z Ústí nad Labem. Zhruba před deseti lety v opilosti v autě zabila desetiměsíčního syna a postupně se neuroložka propila k tomu, že ordinovala opilá namol. Za ohrožení pod vlivem návykové látky ji včera Okresní soud v Teplicích odsoudil jednoročnímu vězení s podmínečným odkladem na tři roky, k zákazu vykonávat lékařskou praxi po čtyři roky a ochrannému protialkoholnímu léčení.

„Jsem alkoholička a nestydím se to přiznat. Nastoupila jsem léčení a chci se vrátit do normálního života,“ řekla po skončení hlavního líčení. K tomu, aby přiznala závislost na alkoholu, vedla dlouhá cesta. „Až jak mě předloni z ordinace odvedli policajti, jsem si uvědomila, že mám vážný problém s alkoholem,“ řekla. 25. února 2015 totiž ordinovala s 2,61 do 3,73 promile. To stvrdil včera u hlavního líčení znalec. Záchranář, který k ní s kolegou ten den vezl pacienta z domova důchodců, její stav popsal jako silnou opilost. V tomto stavu ošetřila minimálně pět dokázaných pacientů. Loni za to byla odsouzena trestním příkazem. Proti němu se odvolala, čímž nastal řádný soud.

Opila se o přestávce

Jedno soudní jednání nemohlo být dokončeno, protože se v době přestávky na oběd paní doktorka opila. „Nemohli jsme pokračovat, protože obžalovaná se přes oběd opila a v krvi měla 1,84 promile alkoholu,“ řekl soudce Miroslav Čapek. Lékařka posléze v polovině června dobrovolně nastoupila k léčbě v protialkoholní léčebně v Praze u Apolináře. Soud ovšem nic neponechal náhodě a protialkoholní léčbu soudně nařídil. „Z dobrovolné léčby můžete kdykoliv na revers odejít, takhle byste se dopustila maření výkonu úředního rozhodnutí,“ zdůvodnil JUDr. Čapek. Lékařka se vzdala odvolání, taktéž státní zástupce a rozsudek nabyl právní moci už v jednací síni.

Za opilost už potrestána, zabila synka

V minulosti ji požívání alkoholu dostalo do střetu se zákonem dvakrát.  V roce 2014 také ordinovala opilá a skončila u přestupkové komise. Před více jak deseti lety řídila opilá. Měla v krvi 1,4 promile a způsobila havárii, při níž zaplatila cenu nejvyšší. Ve voze jí zemřel tehdy desetiměsíční syn. „O tom se bavit nebudu,“ řekla razantně a odmítla, že to smrt dítěte byl počátek jejího alkoholismu. „Alkoholikem se člověk nestává, ale rodí. Jako se rodíte s cukrovkou prvního typu,“ tvrdila.

Dnes má radu

„Ať se lidé nestydí o své závislosti mluvit. Není to žádná ostuda, naopak je ostuda přijít o majetek, přízeň rodiny, práci, která člověka baví. Je nutné začít řešit průsery včas a vše se dá vrátit,“ věří žena.

salto ( 30. srpna 2017 10:44 )

No bóže, tak měla lehkou špičku

Monikay ( 29. srpna 2017 20:26 )

Já myslím že zveřejnění fotky je aspoň ochrana veřejnosti

ellenic ( 29. srpna 2017 20:18 )

Překvapuje mne, že se alkoholikem už člověk narodí , co je to za blábol? Jsem z oboru, ale tohle jsem v životě neslyšela. V opilosti zabije své dítě a pořád nemá dost, o přestávce soudního líčení se opije . Nemám slov, lékařka a takhle si zahrává .

sores ( 29. srpna 2017 19:47 )

Mr.ch.a a to je lékařka co má pomáhat????? Zavžít ji a hlavně sebrat doktorát ču.bě nezodpovědné!!! Dr.si toto v práci nebo službě nemohou dovolit, slouží lidem alespoň mají!!

santini ( 29. srpna 2017 19:28 )

Nějak nechápu zveřejňování a nezveřejňování fotek. Vrahy,násilníky a černý agresivní huby se nesmějí,ale ožralé doktorky se to netýká ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání