Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tyranský otec donutil dceru k hypotéce: Banka na ni uvalila exekuci!

Otec dceru týral a přinutil ji vzít si hypotéku, banka ji dostala do exekuce.
Otec dceru týral a přinutil ji vzít si hypotéku, banka ji dostala do exekuce.  (Autor: Koláž Blesk.cz)
Autor: aba - 
29. srpna 2017
11:16

Nelidské jednání, kroutí hlavou ostřílení dluhoví poradci. Banka uvalila exekuci na dívku, kterou otec denně týral. Jakmile jí bylo 18 let, přinutil ji vzít si hypotéku. Tyran dostal 7 let za podvod. Místo aby ústav vymáhal peníze po viníkovi za mřížemi, vymáhá je po oběti.

Vše začalo před mnoha lety na Benešovsku. Podle Lidových novin tu celou rodinu fyzicky i psychicky týral otec. Když bylo dceři osmnáct let, zfalšoval s kumpány dokumenty i potvrzení o zaměstnání v autoservisu a dívku fyzickým násilím donutil, aby vzala hypotéku na dva miliony u Komerční banky. 

Tyran nakonec skončil za mřížemi na sedm let, ale nárok na náhradu škody se měl projednávat až v občanskoprávním řízení. Banka ale nejspíše nechtěla čekat, a tak začala miliony vymáhat po dnes šestadvacetileté dívce, která byla k hypotéce donucena.

„Komerční banka po vydání trestního rozsudku  zažalovala onu týranou dívku a uvalila na ni exekuci. Banka se přitom účastnila trestního řízení proti jejímu otci jako poškozená, takže musela vědět, že tu smlouvu nemohla moje klientka nikdy platně uzavřít, když byla obětí trestného činu,“ vyjádřil se k případu advokát Petr Němec, který bojuje proti protiprávním exekucím. 

Do finančních problémů přitom dostal povedený tatínek i bratra týrané dívky. I ten si kvůli otcově donucování vzal jako středoškolák úvěr v řádu stovek tisíc, které tyran utratil, a muž pak splácel půjčku z platu sám.

Právník Němec se teď bude snažit o to, aby soud uznal, že smlouva nebyla uzavřena svobodně, a banka má žalovat pachatele úvěrového podvodu. K tomuto konkrétnímu případu se finanční instituce z důvodu bankovního tajemství odmítá vyjadřovat, mluvčí banky Pavel Zúbek ale přiznal, že banka vždy hledá individuální způsoby vymáhání.

„Při zvažování konkrétního způsobu vymáhání banka musí zohlednit náklady spojené s vymáháním pohledávky a stejně tak se musí zabývat i tím, jestli je vymáhání po těchto osobách, například s ohledem na majetkové poměry pachatelů trestné činnosti, vůbec efektivní,“ tvrdí Zúbek. Vymáhat tedy po vězňovi peníze není pro banku tak efektivní jako po mladé pracující ženě.

nika70 ( 29. srpna 2017 15:54 )

Smlouva musí být uzavřena ze svobodné vůle, jinak je neplatná

lunatic ( 29. srpna 2017 14:20 )

Naprostá většina žen ve správném věku je výdělečných ,byť mnohdy jen teoreticky a tudíž hypoteticky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání