Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ vypadnutí dítěte z vlaku míří před soud: Vystoupí nový svědek

Autor: ČTK ljš - 
21. srpna 2017
11:11

Kauzu loňské tragické nehody, při které zemřela dvouletá dívenka po pádu z vlaku na Olomoucku, otevře olomoucký okresní soud na začátku září. Obžalobě z usmrcení z nedbalosti čelí vlakvedoucí a průvodčí. Podle obžaloby zanedbaly ženy své povinnosti, což mělo za následek, že vlak odjel z Olomouce s nedostatečně zavřenými dveřmi. Pracovnice Českých drah pochybení odmítají. V případu by měl před soudem vystoupit i další svědek, podle kterého dítě vypadlo z okna.

„Případ olomoucký okresní soud nařídil na 6. září,“ uvedl státní zástupce Jaroslav Rašendorfer. Termín byl soudem nařízen poměrně rychle, žalobce podal na obě ženy obžalobu na konci července. Za usmrcení z nedbalosti hrozí pracovnicím drah jeden rok až šest let vězení. Dráhy se již s rodinou oběti mimosoudně vyrovnaly.

Obě zaměstnankyně drah popírají, že by něco zanedbaly. Podle žalobce se domnívají, že vykonávaly svou práci řádně. Jedna z nich podala stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání, která však byla zamítnuta. Na jejich obranu vystoupil veřejně nedávno svědek František Petraš, který v osudnou chvíli roznášel cestujícím ve vlaku nápoje. Je přesvědčen o tom, že dívenka vypadla z okna, nikoli ze dveří, jak tvrdí policie i žalobce. Podle něj se dveře vlaku otevřely až po jejím pádu. Přes sociální sítě hledá další cestující, kteří by jeho verzi potvrdili. Tato varianta byla přitom jednou z vyšetřovacích verzí, později však byla vyloučena.

Neštěstí se stalo před rokem 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla podle obžaloby z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V danou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně otevřely a dítě vtáhly ven. Dívka na následky pádu zemřela.

zrcadlo1 ( 21. srpna 2017 11:46 )

 Je tezke uverit tomu, ze pote co rodice prisli o sve male dite, tak dokazi jeste chladnokrevne vymyslet takovy plan. Musela to byt velka nahoda, ze dvere se otevrely az potom, co dite vypadlo z okna! Jaka pravdepodobnost je ze se ve vlaku otevrou dvere? Dvere byly otevrene, bylo to natocene, o tom zadna pochybnost neni- pruvodci v tomhle ohledu jednoznacne pochybily a je treba je potrestat uz z toho duvodu, aby se provoha neco podobneho neopakovalo!!!! Jak bezcitny je svedek, ktery se snazi hodit vinu na rodice-jejich trapeni se tim znovu otevre

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání