Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policista zůstal po nehodě v bezvědomí: Nemohl jsem tátu takhle vidět, říká syn

Autor: ibg - 
19. srpna 2017
11:20

Nymburští policisté založili sbírku pro svého kolegu. Má vážná zranění a léčba je nákladná, cílem sbírky je policistovi pomoci v těžké životní situaci.

V současnosti probíhá sbírka na podporu Vladimíra Suchánka (46) z Městce Králové. 3. září roku 2016 seděl Vladimír se svým kolegou v policejním autě, když do nich narazil autobus. V prvních dnech bojoval o život, momentálně je jeho stav lepší. Přesto vyžaduje nepřetržitou péči. Z toho důvodu manželka zraněného policisty musela odejít ze svého zaměstnání. Proto se jim kolegové snaží takto pomoci.

„V poslední době zaznamenáváme více úmrtí a těžkých zranění v našich řadách. Nevím, jestli je to těžší dobou nebo nároky, které jsou na nás kladeny. Množí se také veřejné sbírky a někoho to může už otravovat. Věřte však, že takto vybrané peníze jsou pro ty, kteří to potřebují, tedy kolegy a jejich rodiny, často jediné prostředky na zajištění potřebné léčby, přežití a překlenutí těžké životní situace,“ řekl Marek Jirouš, vedoucí územního odboru. Snaha o vznik sbírky vzešla od vedení nymburské policie.

Sbírka už začala, pokud chcete přispět, můžete. Číslo účtu je: 2500405580, kód banky: 2010 a variabilní symbol: 240726. Sbírka končí 15. října.

Co se tehdy vlastně stalo?

K nehodě došlo 3. září 2016 na jičínském tahu. Autobus narazil do policejního auta a pro zraněného policistu byl přivolán vrtulník. Ve střešovické nemocnici bojoval několik dnů o přežití. Druhý policista vyvázl s lehkým zraněním a byl převezen do nemocnice v Městci Králové. Obdiv zaslouží cestující autobusu, všech 38 lidí nebylo zraněno a naopak toho využili a snažili se zraněnému policistovi pomoci do příjezdu záchranné služby. „Chtěli bychom cestujícím z autobusu za jejich příkladné chování a pomoc při záchraně života policisty poděkovat,“ informovala policejní mluvčí Potočná.

„Bylo důležité, že nás instruovala osoba na telefonu a říkala, co s ním máme přesně dělat. Zažil jsem něco podobného poprvé v životě. Pak jsem viděl tu součinnost všech záchranných složek, které se sjížděly na místo, a musím říct, že z jejich práce mám doteď dobrý pocit,“ vypověděl jeden z dalších zachránců. V boji o lidský život je každá minuta drahá a neskutečně dlouhá.

Policisté uspořádali setkání s cestujícími a společně vzpomínali na onu událost. Ke všemu se při té příležitosti vyjádřil i policistův syn: „Pět dnů byl táta na přístrojích v bezvědomí. Měl zlomený obratel a utrpěl velmi těžký otřes mozku spojený s krvácením právě do mozku. Musím říci, že jsem osobně neměl na to tátu takhle vidět. Dorazil jsem za ním, až když ho probudili.“

Momentálně, přestože neustále potřebuje 24hodinovou péči, je jeho stav na lepší cestě než kdy dřív. Léčil se v Praze, Městci Králové i byl na rehabilitačním pobytu v Kladrubech. Dokonce už se zúčastnil i rodinného výletu a je schopen ujít malé procházky.

VIDEO: Napadení cyklisty mladíkem v autě, který ho přetáhl za jízdy plastovou trubkou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání