Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Český autobus se mohl zřítit i s raněnými: Italský hrdina ho podepřel bagrem!

Autor: ČTK ljš - 
7. srpna 2017
13:21

Druhý hrdina nehody českého autobusu! Podle italských médií nezabránil vážnějším následkům havárie jen řidič Karel S. (†62), který vozidlo navedl do protisvahu, ale také italský bagrista. Ten kymácející se vrak podepřel před zřícením.

„V určitých chvílích lidé jednají instinktivně, své činy zdlouhavě nerozmýšlejí a nekladou si zbytečné otázky. Rozhodnutí učiněná v takových momentech mohou zachránit životy,“ napsal o páteční nehodě autobusu s českými turisty italský deník Il Trentino. V takové situaci se ocitl i 58letý Paolo Martini z obce Sarnonico, kde pracuje u technických služeb. Zasáhl jen několik minut po nehodě autobusu českých turistů v údolí Val di Non. O život při ní přišel 62letý řidič, který svým manévrem zachránil život více než 30 lidem.

Martiniho zásah byl spontánní, včasný a nezbytný. Napadlo ho, že nahnutý autobus zapře lžící obecního bagru. Autobus, v němž byli v tu chvíli mezi sedačkami uvězněni turisté, kteří se vlastními silami nedokázali vyprostit, se díky tomu nepřevrátil.

„Bydlím jen kousek od místa nehody, a jakmile jsem slyšel hluk, šel jsem se podívat, co se děje,“ vypráví Martini. „Zaznamenal jsem, že autobus je ve vratké poloze, všimli si toho i první požárníci, kteří na místo přijeli v džípu,“ říká. 

„Pracuji v technických službách obce, a tak jsem běžel pro bagr, aniž bych měl povolení nadřízených,“ líčí situaci. „A podle pokynů hasičů jsem jím autobus zapřel,“ pokračuje. „Všechno to proběhlo rychle, byl jsem rozrušený. Bylo zřejmé, že poloha autobusu je nebezpečná, a musela se stabilizovat, aby se situace ještě nezhoršila. Mnozí z turistů sice vylezli okny, ale uvnitř byli pořád uvězněni lidé,“ uzavírá Martini.

Mimo něj na místě pomáhali i další obyvatelé obce Sarnonico, které zalarmoval křik raněných.

„Když jsem dorazila, bylo u autobusu už hodně místních, kteří před příjezdem záchranné služby pomáhali raněným, jak jen mohli,“ popisuje situaci starostka obce Emanuela Abramová. 

Na místo nehody se vydal i starosta obce Malosco Walter Klauser. „Bydleli v hotelu nedaleko, chtěl jsem vědět, co se stalo,“ vysvětluje. „Záhy vyšlo najevo, že se řidič obětoval, aby zachránil, co se dalo,“ tvrdí Klauser. „Bez jeho zásahu by to byl masakr,“ dodává.

Prokuratura zahájila vyšetřování příčiny nehody. Nejpravděpodobnější hypotézou se zdá být selhání brzd.

fan_blesk ( 10. srpna 2017 10:51 )

Po zhliadnuti videi a fotografii z miesta nehody ma napadlo, ze nieco tam nesedi. Smer jazdy autobusu pred nehodou mi skor pripadne opacny ako uvadzany mediami. Autobus siel pravdepodobne cez RONZONE -> smer CAVARENO.V tomto smere skutocne trasa klesa. Ubytovanie mali mat podla medii v obci MALOSCO(?) co je opacne (pred Ronzone). Suradnice miesta nehody 46°24'54.16"S 11°8'35.52"V pre nahlad miesta v GoogleEarth Moze ist z mojej strany o chybne chapanie trasy navratu turistov z vyletu. Uprimna sustrast rodine vodica autobusu, ozaj profesionala na svojom mieste. Skoda len ze sa konstrukteri autobusov ci vlakov ako Pendolino nezaoberaju lepsou ochranou ludi, ktori ich riadia.

y1xcvbnm ( 7. srpna 2017 13:59 )

Že se ten předek autobusu tak rozmlátil, řidič jistě nechtěl zemřít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání