Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máma zraněného Michala (25): Nemůžu mu říct, že už se v životě nenadechne

Autor: shp - 
5. srpna 2017
20:56

Takový návrat z dovolené si opravdu nepředstavovali. Po měsíci od velké tragédie v řeckém letovisku se včera vážně zraněný Michal Horvát (25) i s mámou vrátili na Slovensko. Mladého muže musela nemocnice převézt rovnou do nemocnice.

Po 34 dnech na jednotce intenzivní péče v řecké Soluni je už Michal v rukách lékařů v nemocnici v bratislavských Kramárech. „Říkali, že je třeba se spoléhat na jeho silný mladý organismus a věřit v zázrak,“ řekla webu Pluska.sk hlasem plným smutku i naděje jeho máma Júlia.

Michal si po nešťastném skoku do moře v poslední den své dovolené zlomil tři krční obratle a řečtí lékaři pak bojovali o jeho život. Bohužel ani po operaci nepřišlo toužebně očekávané zlepšení zdravotního stavu. Chlapec nemůže pohnout nohama ani rukama a dýchá pomocí tracheotrubice.

„Mluví tak, že mu odezírám ze rtů. Vím, že musíme věřit, nic jiného nám nezbývá. Víte, co to je – říct 25letému chlapcovi, že se už v životě nenadechne a nepohne rukou? Psychicky by to neunesl,“ říká máma se slzami v očích. Obětavá Júlia byla celý měsíc v Soluni, aby za synem mohla dvakrát denně chodit.

Slovenka říká, že ve špičkové nemocnici dostal Michal prvotřídní péči a lékaři udělali vše, co bylo v jejich silách. V nejtěžších chvílích jí pomohl honorární konzul v Soluni, konzulka z Atén a mladý Slovák, který každý den přišel do nemocnice, aby Júlii tlumočil slova lékařů.

Nevěděla jsem, jak s nimi komunikovat, ani anglicky a už vůbec ne řecky. Tento mladý muž nám nezištně pomáhal,“ děkuje Michalova máma. Po medializaci Michalova smutného osudu pomohlo rodičům s převozem Michala z Řecka ministerstvo vnitra.

Rodina je šťastná, že je Michal ve své domovině. Dobře ale vědí, že nemá zdaleka vyhráno. „Nevíme, co nás čeká, jak dlouho bude na áru. Až lékaři rozhodnou, co bude dál. No, nesmíme se vzdát,“ dodal otec Peter.

oltec ( 6. srpna 2017 05:12 )

to co píšeš ukazuje o tobe co jsi zač osle

nika70 ( 6. srpna 2017 00:41 )

Doufám, že ses u toho psaní příspěvku udělal, ty úchyle!

ludiasuhnus ( 5. srpna 2017 22:21 )

To neni Esperanto,to pouze vy nikdy nicemu nerozumite,jelikoz ste si take neco narazil.Hezky večer a at vás karma rychlej dobehne,vás škoda jiste nebude,pane Krndo,nebo pani Frndo

ludiasuhnus ( 5. srpna 2017 22:09 )

Možno ste len animátor diskusie,ale aj tak Česky kripel

ludiasuhnus ( 5. srpna 2017 22:07 )

Mali ste skočiť vy,podľa toho ,čo píšete,ste už padli na hlavu vy kripel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání