Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Majitelku psího hrdiny Bárta někdo udal: Policie rozhodla o vině

Autor: Václav Suchan - 
2. srpna 2017
11:53

Sedmnáct dní sledovalo boj o život border teriéra Bárta celé Česko. Pejsek se nakonec z liščí nory, kde uvízl, dokázal sám dostat a jeho majitelku Alžbětu Hejdukovou z Vyskeře na Semilsku čekalo šťastné shledání. Radost jí pak ale zkazilo trestní oznámení, které na ni někdo podal na policii...

"Zahájili jsme šetření na základě podnětu od jednoho občana, který se domnívá, že pes se do této situace dostal zaviněním majitelky," uvedl velitel turnovské policie Milan Drahoňovský. 

Kdyby pejskařka nechala psa v lese pobíhat na volno, porušila by zákon o myslivosti a navíc by byla vystavena postihu za porušení zákona na ochranu zvířat proti týraní. Alžeběta ale od počátku tvrdí, že měla psa pod kontrolou. "Měla jsem ho na takovém provizorním vodítku, co jsem si sama udělala. Rok s ním nebyl žádný problém, ale tentokrát nevydržela karabina. Tu lišku jsem neviděla, jen jsem si všimla, jak pes něco větří. A v momentě, kdy se asi liška rozběhla, tak vystartoval," popsala, jak k pejskově útěku došlo.

Její verzi potvrdilo i vyšetřování. "Příčinou dlouhého uvěznění psa pod zemí byla vadná karabinka. Případ jsme proto odložili," uvedla policie. To je pro majitelku psího hrdiny dobrá zpráva, nehrozí tak totiž, že by musela zaplatit náklady hasičů, kteří se zapojili do jeho záchrany.

Bártova majitelka Alžběta Hejduková se k udání, které na ni přišlo, vyjadřovat nechtěla. "Jsem ráda, že je Bárt doma a už se k té nepříjemné záležitosti nechci vracet," uvedla pouze.

Pejsek se naštěstí rychle zotavuje. Pomáhají mu také speciální rekonvalescenční granule a konzervy, díky kterým by měl brzy nabrat tři kilogramy, které během nuceného pobytu v liščí noře ztratil. 

VIDEO: Panička se setkala s psem Bártem

VIDEO: Pes Bárt přežil 17 dní ve skále

Jak probíhal boj o Bártův život?

3. července

Bárt se utrhl z vodítka Alžbětě Hejdukové, která byla v Českém ráji na borůvkách. Honil lišku do její nory, kde byla zvířata zavalena.

4. července

Protože se majitelce a jejím blízkým nedařilo vysvobodit psa svými silami, oslovila místní hasiče. Ti se snažili škvíru zmapovat, ale nedostali se až k závalu.

7. července

Lezec Lukáš Černý dokázal dolézt na dohled k závalu.

8. července

Podařilo se zával částečně uvolnit. Hasiči doufají, že se Bárt vyhrabe sám. O 20 kilometrů dále se skutečně objevil border teriér. Radost byla předčasná, ukázalo se, že nejde o Bárta.

9. července

K ústí nory umístili ochranáři zvířat deku, na které předtím ležela hárající fena. Doufají, že vůně bude psa motivovat k hrabání.

10. července

Bártovo kňučení zmlklo.

14. července

Hasiči vydávají prohlášení, že naděje už je »prakticky nulová«. Varují, aby se nikdo nepokoušel o žádnou laickou záchranu, protože místo je nestabilní.

18. července

Opět se ozývá Bártův nářek.

19. července

Na místě se znovu schází tým hasičů ze Semil, aby zkusil něco vymyslet. Nečekaně se objeví i Bárt. Díky dešťům půda zřejmě změkla a pes se dokázal sám ven vyhrabat. Zázrak dokonán.

Majitelka si vůbec nedokáže vysvětlit, jak její pes dokázal v noře takovou dobu přežít. Bez vody by totiž zůstal na živu tak maximálně čtyři dny, voda zřejmě do nory prosakovala pískovcovou skálou. Majitelka se též domnívá, že se psem pronásledované lišce podařilo z nory smrti včas utéct.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání