Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nadějný jezdec rally dozávodil: Za vážnou nehodu přišel o řidičák

Autor: ljš - 
1. srpna 2017
10:40

Na dva roky má utrum! Velký talent závodů rally Karel Kupec ze Šumperka přišel o řidičské oprávnění. Soud ho potrestal za dva roky starou nehodu, při níž se vážně zranila starší řidička. Mladý závodník tehdy výrazně překročil povolenou rychlost.

K nehodě došlo 19. května 2015 odpoledne na jedné ze šumperských křižovatek. Kupec tam svým peugeotem vletěl do renaultu, který do křižovatky vjel z vedlejší ulice. Osmašedesátiletá řidička utrpěla zlomeniny pánve a žeber, otřes mozku a další vnitřní zranění.

Kupec za nehodu dostal nejprve roční podmínku a stejně dlouhý zákaz řízení, odvolací soud mu však v pondělí trest ještě zvýšil. Řídit nesmí dva roky.

Podle serveru iDnes.cz se závodník snažil část viny svalit na zraněnou řidičku. „Trvám na tom, že by k nehodě nedošlo, pokud by zastavila a dala přednost v jízdě,“ hájil se. Žena ale vypověděla, že místo dobře zná a je si jistá, že zastavila.

Dvojnásobná rychlost

Kupcovi přitížily znalecké posudky, podle kterých jel v okamžiku nehody rychlostí asi 70 km/h. V místě je přitom povolená jen třicítka. Obžalovaný se dušoval, že ji neviděl přes dodávku, která v místě parkovala, a myslel si prý, že v úseku platí padesátka.

K nehodě by podle něj došlo kvůli chybě řidičky v každém případě. „Připouštím určitou míru odpovědnosti za zranění, ale absolutně odmítám, že bych nesl stoprocentní vinu,“ vykládal podle serveru Kupec u soudu.

Soudce ale nepřesvědčil. Ti naopak přihlédli k tomu, že mladý závodník není na silnici rozhodně žádný svatoušek. Za sebou má už deset přestupků.

Pro Kupce, který loni vyhrál prestižní Rally Talent a měl slibně rozjetou kariéru, znamená odebrání řidičáku automaticky konec závodění na území České republiky. Otázkou je, zda nenastoupí k závodům v zahraničí. „Je mi známo, že už loni se na některých podnicích pan Kupec prokazoval britským řidičským průkazem. Může jej třeba předložit, ale teoreticky by se tím vystavoval postihu,“ řekl serveru ředitel Autoklubu ČR Adam Eliáš.

mirkli ( 1. srpna 2017 11:20 )

Teď se jde předvádět a zviditelnit před volbama, proč nereagoval když se to stalo a neposlal tam letadlo, na to nejsou peníze ale na dopravu a léčení cizích státních příslušníku (Ukrajina , střední východ a podobně) na to peníze byly a jsou! Trapnej ubožák!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání