Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marta (†59) s instruktorem Petrem (†38) spadli při paraglidingu, ani jeden nepřežil

Autor: shp - 
31. července 2017
22:05

Dovolenkovou idylku v horách během pár okamžiků vystřídaly výkřiky plné strachu. Během tandemového seskoku padákem spadli z výšky přibližně dvaceti metrů dva paraglidisté. Instruktor Petr (†38) ani jeho klientka Marta (†59) z Bratislavy drsný pád nepřežili. Neštěstí se stalo v neděli před polednem v okresu Banská Bystrica. 

Pád sledovali svědkové tragédie, kteří okamžitě začali s oživováním muže i ženy. „Po několika minutách přijeli na místo záchranáři z Horské záchranné služby. Mimo nich byly vyslané i dvě posádky Vrtulníkové záchranné zdravotní služby z Banské Bystrice a Popradu stejně jako posádka Rychlé zdravotní pomoci ze Starých Hor. I přes snahu všech zúčastněných lékařů a záchranářů se nepodařilo zachránit život ani jednoho z dvojice paraglidistů,“ řekl webu Pluska.sk Tomáš Hvizda z Horské záchranné služby Donovaly.

Jak tvrdí přímí svědkové, tragický pád zapříčinila utržená sedačka. Hned po startu se stroj dostal do rotace, svědkové dokonce vypověděli, že balon byl nějak zvláštně nafouknutý a posádka už přibližně 50 metrů po startu padala směrem doprava. Muž se ženou se nakonec zřítili do šikmého svahu sjezdovky. „První informace na naše operační středisko přišla od obsluhy lanovky přibližně v 11:05. Lékaři konstatovali smrt asi o 12:15. Protože šlo o zkušeného instruktora, těžko předpokládat, co se stalo. V posledním období ale narostl počet paraglidistů, kteří uvízli například v korunách stromů,“ Dodal Hvizda.

Petr měl pocházet z okresu Rimavská Sobota, paragliding byl jeho srdcovou záležitostí. Marta podnikala, v sobotu měla svátek, takže je možné, že šlo o dáreček. „Policie už začala trestní stíhání pro usmrcení a vyšetřuje okolnosti události,“ řekla banskobystrická policejní mluvčí Petra Kovačiková. Jednou z neoficiálních příčin tragédie je podle webu údajně Petrova chyba. Prý si zapomněl zapnout jeden popruh a ve vzduchu se mu to už nepovedlo.

Další tragický pád na Slovensku:

ellenic ( 1. srpna 2017 09:11 )

Vážení diskutující, je víc než smutné, jaké hloupé a nelidské komentáře dokážete u článku o smrti dvou lidí napsat. Znovu opakuji, že jen polointeligenti, hlupáci a neúspěšní lidé mají potřebu ze sebe dostávat hnusné komentáře . Stále ti stejní,tedy žádné překvapení. Smrti obou lidí je mi velmi líto a rodinám vyjadřuji hlubokou soustrast.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání