Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt vězně na Pankráci: Sám nese část viny, míní policie. Protilék ho mohl zachránit

Autor: ljš - 
31. července 2017
21:20

Může si za svou smrt sám?! Policie v případu smrti vězně Miroslava (†30) na Pankráci sice obvinila zdravotní sestru a jednoho z dozorců, došla ale k závěru, že díl viny nese i sama oběť.

Za smrtí Miroslava v pankrácké věznici, na kterou jako první upozornil Blesk, stál tragický omyl. Zdravotní sestra mu podala látku metadon, která se používá při léčbě závislosti na drogách. Ta byla přitom určená pro jiného vězně stejného příjmení. Mladému muži, který návykové látky neužíval, způsobila otravu a následně smrt.

Kdyby zdravotní sestra Ivana K. konala, jak měla, mohl být naživu. "Pro odsouzeného nezajistila žádnou péči, kdy z pitevního protokolu jasně vyplývá, že jeho úmrtí se dalo zabránit," cituje server iRozhlas.cz z dokumentu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Z vyšetřování vyplývá, že zdravotnice na omyl přišla velmi rychle. Dozorci jí totiž brzy ráno přivedli celou skupinu, které metadon vydala, pak jí ale oznámili, že dodatečně přijde ještě jeden závislý. Sestře ale žádná další dávka nezbyla, a tak bylo zřejmé, že došlo k chybě. Následně jí volali, že metadon dostal nesprávný vězeň.

"Nechala si ho přivést, nejevil žádné známky jakýchkoliv problémů. Říkala mu, že kdyby problémy měl, aby to řekl strážím a oni ji kontaktují," zní verze sestry. Přestože si chyby byla vědoma, situaci podcenila. "Byla rozhozená a řekla: »Jestli mě chcete naprášit, tak to udělejte.« Tvrdila, že se odsouzenému nemůže stát vůbec nic, jenom bude dlouho spát a bude utlumený," popsal jeden z dozorců. 

Jenže Mírův stav se postupně zhoršoval. Dopoledne usnul u televize a spoluvězni ho museli zpět na celu odtáhnout, o několik hodin později začal zvracet a v půl osmé večer byl nalezen bez známek života. Dozorci se ho snažili resuscitovat, bohužel ale bez úspěchu. Ve 20:15 mohl lékař už jen konstatovat smrt.

Podle soudního znalce šlo přitom jeho smrti zabránit podáním protilátky s antibiotiky. Vězeň podle něj bez pomoci zemřel na udušení a otok mozku. "Hlavním nežádoucím účinkem metadonu je potlačení dechové činnosti na úrovni dechových center v mozku, což vedlo k fatálnímu následku," vysvětlil lékař ve svém posudku.

Krom sestry byl z Mírovy smrti obviněn ještě dozorce, který věc neohlásil, nikam nazaznamenal a navíc nedal přiotráveného vězně hlídat. Inspekce však v dokumentu viní i samotnou oběť. "V jeho případě policejní orgán dospěl k závěru, že i on nese odpovědnost za to, že neoprávněně metadon užil. S ohledem na sled událostí před předáním věci inspekci nelze přesně zjistit, jak k podání léku došlo. Nicméně je jisté, že M. H. lék užil dobrovolně, sám vypil obsah kelímku a je také zřejmé, že věděl, jaký lék požil a k čemu se užívá. Přesto sám nikoho neinformoval," uvedla. Opírá se také o svědectví jednoho ze spoluvězňů, který vypověděl, že Miroslav o metadonu mluvil jako o veselém kalíšku. 

S tvrzením vyšetřovatelů ale naprosto nesouhlasí snoubenka zemřelého. Vychází z dopisu, který muž napsal těsně před smrtí a událost v něm popisuje. "Myslel si, že dostane lék na kožní problémy, kvůli nimž měl jít k lékaři. Potom si ho zavolali a nadávali mu, co vypil. Slíbil jim, že to nikomu neřekne, aby se to neprovalilo a neměl problémy," řekla.

Oběma obviněným hrozí jeden až šest let vězení. Inspekce již případ uzavřela a spis předala státnímu zastupitelství, které rozhodne, zda budou sestra a dozorce obžalováni.

Monikay ( 9. října 2017 20:21 )

Uf je to taková ubohost lidí. Hlavně všechno zatušovat, aby se nikdo nic nedozvěděl. Právě takovíto lhostejní lidé by měli být potrestáni, protože to co udělali po záměně už nebyla nehoda, ale záměr.

BobsTlaskac ( 31. července 2017 22:38 )

jasná justiční vražda. Tyhle šmejdi se ještě pokrejou a svedou to za pomoci dalšího mukla na to že vědomě vypil veselej kalíšek. Kdepak, na tyhle justičně policejní zrůdy platí jediná věc.

stellastella ( 31. července 2017 21:41 )

 Jednoznacne pochybeni! Ale bude se mlzit,jako ostatne ve vsem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání