Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhadná smrt právníka z kauzy Rath: Herczeg mu pomohl z vězení, skončil mrtvý v kolejišti tramvaje

Autor: bop - 
29. července 2017
14:24

Konec jednoho lidského života a řada otázek. Jen to zůstalo po čtvrtečních událostech na Senovážném náměstí. Úspěšný advokát Jiří Herczeg (†48) vyskočil z okna a dopadl přímo na koleje tramvaje č. 9. Existují informace o tom, že byl vážně nemocný. Jeho práce však významným dílem přispěla ke zrušení rozsudku nad Davidem Rathem. Mohla v jeho smrti sehrát roli i politika?

Když Jiří Herczeg vyskočil z okna, nejprve se vůbec nevědělo, o koho se jedná. Jediné informace se týkaly přerušeného provozu tramvají, protože do jejich kolejiště měl spadnout nějaký muž. „Na Senovážné náměstí byla přivolána záchranná služba, vypadl tam muž z okna. Po příjezdu na místo záchranáři zjistili, že je v bezvědomí a nedýchá, proto zahájili resuscitaci,“ řekla Blesk.cz tisková mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Muž vyskočil z okna jednoho z bytů. „Kvůli pádu z okna muž ztratil velké množství krve. Záchranáři se ho snažili desítky minut oživovat. Bohužel muž (†48) následkům zranění podlehl,“ uvedla dále Poštová. Z neznámého sebevraha se však brzy stal renomovaný advokát. Co úspěšného muže k tak drastickému činu vedlo?

Podle informací Blesku byl advokát Herczeg, který působil na Katedře trestního práva Univerzity Karlovy, těžce nemocný. Muž byl ale také nepřímo zapletený do důležitých politických kauz. V roce 2009 napsal článek Zásada „nemo tenetur“ a práva obviněného v trestním řízení, který vyšel v bulletinu České advokátní komory.

Článek pojednává o důkazních materiálech, které byly získány nelegální cestou. A protizákonně pořízené odposlechy byly klíčové právě u kauzy expolitika Ratha. Tento článek také sehrál velmi významnou roli v lékařově případu, když se o něj Vrchní soud opřel při zrušení rozsudku 8,5 roku soudu první instance nad Davidem Rathem za korupci.

Herczeg vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu a následně Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Během studia práv pracoval jako vyšetřovatel policie specializovaný na hospodářskou kriminalitu, pak se věnoval advokacii. Za svou kariéru si nejspíš nadělal určité nepřátele. Mohla jeho práce ovlivnit i jeho smrt?

Odsouzený David Rath reaguje na verdikt Nejvyššího soudu:

Video  David Rath v první reakci na verdikt Nejvyššího soudu  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

alumno ( 29. července 2017 15:10 )

Hnusí se mi, jak se spekuluje o tom, zda to byla sebevražda jen proto, že byl pan docent Herczeg právníkem, a že někdo nesmyslně v jeho souvislosti zmínil Ratha. Spekuluje snad někdo podobným způsobem, když si sáhne na život prodavač, dělník a podobně? V kauze Rath nehrál docent Herczeg osobně žádnou roli. Bylo to tak, že několik let předtím, než se vůbec o Rathovi rozhodovalo, doc. Herczeg napsal odborný článek (tak jako všichni renomovaní právníci neustále píší nějaké odborné články a v nich prezentují svá odborná stanoviska) , v němž se přiklonil k právnímu názoru, který zastává řada právníků, a sice že nezákonné odposlechy by neměly být povoleny jako důkazní prostředek. Několik let po vydání tohoto článku se k Herczegově výkladu přiklonil soud (a na podporu svého názoru mimo jiné článek ocitoval) a na základě tohoto rozhodnutí soudu Ratha pustili. Doc. Herczeg se v tom nijak neangažoval (na rozdíl od řady jiných právníků), znovu říkám, článek napsal dávno předtím. Bohužel média jakmile zaslechla "Rath", tak se toho chytla a snaží se z toho vyrobit záhadu, aby bylo o čem psát, a paranoidní čtenáři jim to baští. Pan doc. Herczeg byl opravdu vážně nemocný a udělal prostě jen to, co v takové situaci udělala a ještě udělá spousta jiných lidí všemožných profesí. Jinak milý Blesku, zjistěte si, z jakého okna přesně skočil, pak třeba budete mít jasněji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání