Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zdrcený otec Lenky (†36), která zemřela po útoku v Egyptě: Jela podruhé k moři, teď čekáme na její tělo

Autor: Kristýna Beránková, kon - 
28. července 2017
05:00

Byla to bohužel jen otázka času… Srdce Lenky (†36), která ležela po útoku Egypťana v nemocnici v Káhiře ve stavu klinické smrti, se zastavilo. Zemřela v noci ze středy na čtvrtek. „Jsme z toho v šoku,“ říká zdrcený otec Lenky. Rodině teď nezbývá než čekat na přepravu těla.

Dlouho šetřila na vysněnou dovolenou u moře. Pobyt v Egyptě se ale pro rodinu změnil v noční můru s tragickým koncem. Po útoku Egypťana Abdela-Rahmana Shaabana Abu Qury (28) skončila Lenka z Rakovnicka v nemocnici s bodnými ranami na zádech, noze i krku.

Po operaci se dobře zotavovala a měla letět do Česka běžnou leteckou linkou. V neděli se však její stav rychle zhoršil. Do káhirské nemocnice přiletěli čeští specialisté, pomoci jí už ale nemohli.

Video  Česká velvyslankyně v Egyptě: Proč se měnily informace o zranění ubodané Lenky (†36)?  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Všechny naděje zhasly už ve středu, když po CT vyšetření zjistili, že do Lenčina mozku téměř neproudí krev. Rodina ženy i lékaři, kteří jí nemohli nijak pomoci, se vrátili do Česka. S Lenkou zůstal až do konce jeden český doktor.

Chtěli jsme, aby byl někdo u ní a dohlížel na vývoj situace,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. Do Káhiry odletěl včera další odborník – soudní lékař, který měl provést ohledání těla.

Již včera během dne proběhla pitva, zda u ní byl český zástupce, ministerstvo neuvedlo, on sám provádět pitvu v zahraničí ale nemůže. Znám nebyl ani její výsledek.

Lenčino tělo by se do Česka mělo vrátit začátkem příštího týdne. Veškeré výlohy má hradit pojišťovna, u které si Lenka zařídila cestovní pojištění.

Otec Lenky: Jsme z toho v šoku

Je zdrcený smrtí dcery a těžko se mu o tom hovoří. Lenka (†36) jela na vysněnou dovolenou. „Byla teprve podruhé u moře. Jsme z toho všichni v šoku. Měla půlku života před sebou. Nyní čekáme na přepravu těla,“ těžce hledal slova otec Vladimír (60), který nechce rozvíjet žádné spekulace, co se mohlo za 13 dní od napadení na pláži udělat lépe.

„To nám nepomůže. Prostě to bylo tak, jak to bylo. Všichni udělali maximum. Nemá cenu pátrat,“ řekl s tím, že všem, kteří se snažili pomoci, patří díky. „Jak cestovní kanceláři, také ministerstvům, tak i egyptské straně, která do nemocnice vyslala i prezidenta,“ řekl otec Lenky.

Video  Lenka (†36) už je mrtvá! Pobodaná česká turistka v Egyptě zemřela!  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

mart33 ( 28. července 2017 21:20 )

Jsme z toho v šoku... Já jsem v šoku třeba z Benešíka KDU, nebo Topky, Langšádlové , kteří naprosto veřejně hlasují pro africkou invazi, ačkoliv moc dobře ví co se tady bude dít. Teď je nový případ ve Švédsku kdy tři hnědí arabáči hromadně znásilnili a uškrtili náctiletou Švédku. Arabáči ani nebudou deportovaní...

mrkevmrkev ( 28. července 2017 19:59 )

Tatík je korektní. Jinak - když přestane jít krev do hlavy, tak je možné, že byla narušena-přeťata nějaká žíla, céva od hrudi, či krku do hlavy. No a nějaký den na to se psalo, že byla bodnuta do krku, nějak až k páteři. Potom to nějak dementovali. Ale by měla vědět rodina. Též si myslím, že možná byli ovlivněni, co mohou říkat a co již ne. Hlavně, že se psalo ihned po útoku, že lidi zůstávají, že jen jedna rodina končí. Ostatní byli spokojeni, jim se nic nestalo, ostraha byla zvýšena, bezpečnost alespoň prozatím zajištěna.

zenina ( 28. července 2017 16:28 )

 Kdoví, jestli rozhovor vůbec poskytl otec.

haf1haf ( 28. července 2017 14:42 )

Je škoda, že se toto nestalo někomu v rodině u našich sluníčkových fašistů - těch, kteří napomáhají rozvracet Evropu pod záminkou dobra.

mblumel ( 28. července 2017 14:41 )

Až se stane něco tobě, nebo někomu z tvé rodiny, a domákne se toho Blesk, moc rád si přečtu všechny "inteligentní" komentáře, jako je ten tvůj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání