Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brutální vražda dívky v Praze: Ubodal ji před 18 lety Kypřan?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
27. července 2017
14:24

Zabil svou přítelkyni, utekl a pak útočil ještě dvakrát! Státní zástupkyně ve čtvrtek navrhla pro Kypřana syrského původu Jawada Mansoura 12 let vězení za to, že v roce 1999 ubodal v pražském bytě svou mladou družku z Ukrajiny. Za brutální útoky na dvě další družky byl ve své domovině sice odsouzen, české soudy na něj však musí hledět jako na netrestaného. Na jeho skutek se navíc vztahuje starý, mírnější trestní zákon. Muž vinu popírá, ženu prý zabili členové palestinského odboje.

Dvacetiletá Ukrajinka přišla o život 3. nebo 4. července 1999 v pronajatém bytě v Kodaňské ulici v Praze 10. Její tělo našla uklízečka. Dívka zemřela po zvlášť surovém útoku, který vedle škrcení zahrnoval 51 bodných a pět řezných ran nožem.

Mansour po vraždě odletěl domů. Tamní úřady následně požádaly o předání jeho trestního stíhání na Kypr, potom však případ navzdory urgencím české strany na řadu let usnul. Následně se změnila kyperská ústava, která dříve nepřipouštěla vydávání občanů do cizích států. Kypr tak nakonec Mansoura loni předal do Česka na základě evropského zatykače.

Cizinec, kterému je nyní 61 let, obžalobu odmítá. Tvrdí, že s přítelkyní měli už delší dobu pocit, že je někdo sleduje. Údajně to byli Palestinci, kteří mu předtím předali obálku a on ji měl předat dál, což neučinil. V den vraždy šel prý před dům pro vodu z přistavené cisterny, a když se vrátil do bytu, našel v něm dva Palestince a umírající družku, která měla v krku zabodnuté dva nože. Skutečnost, že měl na rukou krátce po vraždě řezná poranění, vysvětluje Mansour tak, že se pořezal, když nože z těla přítelkyně vytahoval. Znalec z oboru biomechaniky to ovšem označil za velmi nepravděpodobné. 

Chatrná obhajoba

"Obhajoba obžalovaného má velkou řadu trhlin a s ohledem na provedené důkazy byla naprosto vyloučena," uvedla v dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu státní zástupkyně Radka Miclíková. Upozornila, že zmínění Palestinci se neměli jak dostat do zamčeného domu, a i kdyby se tam dostali, přítelkyně by jistě byla ostražitá a neotevřela by jim dveře od bytu.

Dívka měla subtilní, dětskou postavu. "Pokud by stála proti dvěma mužům, šlo by o krátký proces. Neměla by šanci na jakoukoliv obranu. Člen palestinského odbojového hnutí by nepřipustil, aby mu kladla několikaminutový odpor," podotkla žalobkyně. Ze závěru znalců i techniků přitom vyplývá, že žena se bránila intenzivně a dlouho, v bytě byl navíc poházený nábytek. Způsob jejího usmrcení svědčí podle Miclíkové o počínání v žárlivosti a afektu.

Při návrhu výše trestu žalobkyně zohlednila to, že od skutku uplynula dlouhá doba. Proto chce pro muže trest na samé spodní hranici staré trestní sazby, která činila 12 až 15 let. Soud rozhodne v pátek.

Z kyperských rozsudků vyplývá, že dva roky po incidentu v Praze Mansour uškrtil jinou mladou Ukrajinku. Dostal 12 let vězení, byl však propuštěn předčasně. Poté se pokusil zavraždit další partnerku - nejprve ji bodl do tváře a poté škrtil. V dokonání činu mu zabránili svědci. Jeho advokátka dnes zdůraznila, že ani recidivista si nezaslouží, aby se na něj předem hledělo jako na vinného.

Podívejte se na video od soudu s mladíkem, který ubodal vlastní matku a postiženého bratra:

zednik ( 27. července 2017 15:30 )

Asi jo. To jsou dobré perličky ze soudních síní A korunuje to jeho advokátka ,dnes zdůraznila, že ani recidivista si nezaslouží, aby se na něj předem hledělo jako na vinného... On kosí jednu ukrajinku za druhou a nikdo na něj nesmí křivě pohlédnout

pajato73 ( 27. července 2017 15:12 )

..."Při návrhu výše trestu žalobkyně zohlednila to, že od skutku uplynula dlouhá doba. Proto chce pro muže trest na samé spodní hranici staré trestní sazby" TO JAKO MYSLI VAZNE???? Jeste ho odmeni za to, ze se se tak dlouho branil trestu??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání