Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvouletá holčička vypadla z vlaku a zemřela: České dráhy zaplatí rodině odškodné

Autor: aba, ČTK - 
25. července 2017
16:42

K neštěstí došlo před rokem, 24. července, kde mezi Olomoucí a Štěpánovem vypadla ze špatně zavřených dveří vlaku dvouletá holčička. České dráhy se nyní oficiálně omluvily pozůstalým. 

„Společnost České dráhy, a.s., jakožto provozovatel drážní dopravy, je odpovědná za tragickou událost, k níž došlo 24. července 2016 při jízdě vlaku R 884 mezi stanicemi Olomouc hl. n. a Štěpánov. Hluboce toho litujeme a soucítíme s pozůstalými,“ stojí ve vyjádření ČD.

Dívka vypadla z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V osudnou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku ve 111 kilometrech za hodinu se pak dveře samovolně otevřely a dítě vtáhly ven. Dívka na následky pádu zemřela.

Policisté také v pondělí na základě několikaměsíčního vyšetřování obvinili dvě zaměstnankyně Českých drah, průvodčí a vlakvedoucí, z usmrcení z nedbalosti. Oběma hrozí až šest let vězení. 

„Vyšetřování je ukončeno. Policisté jej ukončili s návrhem na obžalobu z usmrcení z nedbalosti, spis mám nyní na stole. Podle policie jde především o porušení drážních předpisů. Ohledně případného podání obžaloby bych se měl rozhodnout během tohoto týdne,“ uvedl žalobce.

České dráhy se také s pozůstalými mimosoudně dohodly ohledně náhrady újmy. Součástí omluvy uveřejněné na jejich webových stránkách je i to, že se rozhodli postupně vybavovat dveře vlaků výstražným zařízením, které by mělo podobným nehodám zabránit. 

Video  Wintonovy děti pokřtily na pražském hlavním nádraží salonek jejich „táty“  - Denisa Cingelová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání