Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lékařka Růžena (†40) zachraňovala životy, sama uhořela při snaze pomoci dcerkám (†5 a †8)!

Autor: haj - 
23. července 2017
05:01

Celým Slovenskem otřásl tragický požár rodinné chaty, který se odehrál v noci ze středy na čtvrtek v Terchové. V plamenech zahynula téměř celá rodina, přežil pouze otec. Nyní vychází najevo další děsivé podrobnosti neštěstí. Jak se vše odehrálo?

Manželé Růžena (†40) a Matěj (40) s dvěma dcerkami (†5 a †8) prý původně pocházeli z Piešťan, ale již delší dobu žili v Rakousku. Matěj je podle informací webu Plus Jeden deň podnikatelem v oblasti elektroinstalací a jeho žena byla lékařkou. Na chatu v Terchové, kterou zakoupila před více než 30 lety předchozí generace rodiny, jezdili pravidelně. Ještě ve středu si v původně zděné nemovitosti zvelebené dřevem rodina v poklidu užívala letní dovolenou.

Navštívit je přijel i Matějův bratr Michal, který údajně žije i s rodinou v Česku. Když se večer rozloučil a odjel, rodiče poslali své dcerušky «do hajan». Jelikož byl ale příjemný večer, sami se ještě dle výpovědí některých svědků posadili na dvorek a začali grilovat.

Jenže pak jejich pohodu zpřetrhal krutý osud. Okolo jedenácté večer si manželé všimli, že uvnitř chaty hoří. „Oheň a dým byly všude. Oba rodiče vběhli dovnitř, matka prý utíkala nahoru k dětem na půdu, ale začala hořet. Chytilo to i otce a povalilo ho na zem. Dál se už nedostal. Tehdy se už asi nedalo dětem pomoct,“ řekl slovenskému webu soused z chatové osady.

Ačkoliv Růžena jako doktorka zachraňovala lidské životy, vlastní děti se jí bohužel zachránit nepodařilo. Sama ve snaze jim pomoci zahynula. Když otec viděl, že v ohnivém pekle nemá nejmenší šanci, z posledních sil utíkal pro pomoc. Kvůli závažným popáleninám na celém těle a zasaženými plícemi se sice daleko nedostal, ale zřejmě tak zachránil alespoň sebe.

Když na místo dorazila pomoc, byl muž převezen do žilinské nemocnice, kde byl uveden do umělého spánku a napojen na přístroje. V pátek ho pak záchranářský vrtulník převezl do nemocnice v bratislavské městské části Ružinov. „Pacienta přijali v Univerzitní nemocnici Bratislava s popáleninami na 26 procentech těla. Zdravotníci na Klinice popálenin v Ružinově, která patří mezi špičkové pracoviště na Slovensku, mu poskytli potřebnou zdravotní pomoc,“ uvedla pro Plus Jeden deň mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Záhadou zatím zůstává, co tragédii způsobilo. Hasiči zatím příčiny požáru stále vyšetřují. „Jde o mimořádnou událost, nedokážeme to předpovídat,“ okomentoval událost stroze Michal Kypus z Krajského ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Žilině. Jeden z vyšetřovatelů se pak vyjádřil ve smyslu, že uhoření patří mezi nejkrutější způsoby smrti. „Mluvím podle toho, jak to vidím v praxi. Všeobecně se říká, že utopení ve vodě je nejhorší, ale oheň skutečně nepřeji nikomu,“ vysvětloval.

jany ( 23. července 2017 18:34 )

pravda, to by leccos vysvetlovalo

zednik ( 23. července 2017 12:53 )

Rodinná tragédie to je ale: Rodiče si pořádají na zahradě grilovačku a nevšimou si, že jim hoří chalupa? Nechodí průběžně děti ani kontrolovat? Otec byl podnikatelem v oblasti elektroinstalací, Buď chodí kovářova kobyla bosa, nebo dcerky měli sirky. Je horké léto, v chatě se určitě tu noc netopilo kamny.

melindala ( 23. července 2017 10:59 )

No myslim, ze ten chlap vam nepodekuje za zachranu zivota. Urcite by tam rad zustal s nimi, se svoji rodinou. S timhle se zit neda.

lm2209 ( 23. července 2017 10:33 )

To petrmetr : Jak se vám s tím žije ? Těžko že. To víte závist je sviňa..Musíte se více snažit.

jany ( 23. července 2017 10:10 )

to je smutne. je skoda, ze deti nebyly pod dozorem. je jiste narocne starat se o dve deti a sedet nekde venku u grilu je lakave a prijemne, jenze jak vidno, deti je potreba hlidat a pecovat o ne, i kdyz se cloveku uz nechce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání