Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Psí zázrak: Teriér Bárt uvězněný 17 dní v liščí noře je venku a živý!

Autor: šim, ljš - 
19. července 2017
16:48

Boj o jeho život sledovaly tisíce lidí po celém Česku. Lovecký border teriér Bárt uvízl spolu s liškou v noře uprostřed Českého ráje a nikdo ho nemohl dostat ven. Když už veškeré naděje vyhasly, objevila se skvělá zpráva. Pejsek se živý dostal na povrch.

Zprávu o Bártově záchraně zveřejnila sedmnáctý den boje o jeho život na svém Facebooku organizace Rescue Olomouc and Czech. "Zázraky se dějí, přátelé, Bárt je venku. Je to 100% potvrzené dle záchranáře, co zasahoval na místě z jiné organizace. Děkujeme všem zasahujícím," uvedla na svém profilu.

"My jsme minulou sobotu (8. července – pozn. red.) akci ukončili, protože se stala vzhledem k deštivému počasí, které podmáčelo terén, nebezpečná nejen pro zvířata, ale i pro nás. Ještě před tím se nám přímo v noře podařilo prorazit zával, který tam obě zvířata uvěznil," popsal Blesk.cz Lukáš Černý, který se zásahu několik dní aktivně sám účastnil. Byl to také on, kdo se odvážil jištěný lany vlézt přímo do nory. "Byl jsem uvnitř zhruba 9 metrů, Bárt byl pak vzdálen asi ještě dalších 15 metrů v noře," řekl Černý Blesk.cz.

"Udělali jsme, co jsme mohli, dál jsme to nechali na zvířatech a přírodě, ať si poradí," dodal s tím, že než odjeli, nastražili u nory fotopasti. Místo denně kontrolovali dobrovolníci či hasiči. Právě jednotka ze Semilska ve středu po poledni pejska u nory objevila.

"Byl na skále, bál se dolů. Tak kolegové kousek odstoupili a čekali, až se odváží sám sejít. Pak ho odchytili a neprodleně odvezli na vyšetření k veterináři. Ten potvrdil, že je pes v pořádku. Dle čipu a tetování je na 100 procent jasné, že je to Bárt. Hned poté putoval ke své majitelce," uzavřel příběh se šťastným koncem Černý.

Podle něj pes přežil jednak díky dešti, který podmáčel noru, uvolnil zeminu závalu, ale také pejskovi dodal vodu, bez které by tak dlouhou dobu nepřežil. Je možné, že se živil liškou, která zřejmě v noře uhynula.

Na to, co si prožil, je na tom Bárt zdravotně poměrně dobře. "Byl unavený, zesláblý a má ulomený jeden zub, jinak je ale v pořádku," uvedla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Podle ní byl pes v úterý slyšet, a hasiči se dnes proto k noře opět vydali. "Veterinář říkal, že pokud má pes k dispozici vodu, tak i po těch 16 dnech má šanci na přežití," uvedla Štrauchová.

majojo ( 20. července 2017 18:42 )

To nebyla Svěrákova prasárna, to Ferdinand d´Este skutečně dělal.

majojo ( 20. července 2017 18:37 )

Milý cyrilko, o tom, co jsi zač ty, se neodvažuji spekulovat. Ale kdybys uměl číst, možná by ses dočetl, že se majtelce pes urval z vodítka. A jestli viděl lišku, tak ho žádné volání ani příkaz nezastavil.

cyrilko ( 20. července 2017 12:18 )

Majitelka kráva jedna chudáka psa vystavila smrtelnému nebezpečiu, keď dovolila aby dúril lišku. Dúfajme, že aj líška to nakoniec prežila. Veď každý rád žije.

vasek711 ( 20. července 2017 11:19 )

Bart mel stesti, a ja mu to preji.

BobsTlaskac ( 20. července 2017 07:17 )

Taky mám velikánskou radost, že se pejsánek našel živý a zdravý. Nemůžu si ale pomoct, celá tahle taškařice mi připadá jako jeden velký fake. V okurkové sezoně nemají o čem psát tak vymysleli takovouhle storku. Místo pravdy o non-stop invazi čmoudů nás krmí historkami s happy endem, který nás nečeká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání