Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nikola V. z šíleného videa jízdy smrti: Ztratila paměť!

Autor: Helena Lacinová, Saša Vetkovská - 
14. července 2017
05:00

Tmu a prázdno! To má zatím v hlavě místo vzpomínek na tragickou nehodu u Obrnic spolujezdkyně Nikola V. (22). Neví, co se přesně stalo, jak došlo k nehodě, a ani to, jak její kamarádka Nikol B. (†21), která vůz řídila, zemřela.

 Nikola V. jízdu smrti živě přenášela na Facebook. Vyvázla z ní jen s modřinami, zato paměť jí vypověděla službu. Od středy je v domácím ošetřování u svých rodičů. „Rodiče jsou šťastní, že to přežila, a věří, že i paměť se jí vrátí. Pak prý může dostat šok. Říkali jim to doktoři. Pochopte, že dceru chrání před vším zvenčí,“ řekla osoba z okolí rodiny. „Byli u nich i z nějaké autoškoly, zda jim poskytnou to video. Táta před nimi zabouchl dveře,“ dodala.

Důvodem výpadku paměti může být podle odborníků jak fyzické poškození mozku při otřesu, tak »rána« psychická. „Při dopravních nehodách je to obvyklé, nebo když jde o otřesný zážitek. Až časem se paměť vrátí,“ uvedla psychiatrička Džamila Stehlíková. Kdy si Nikola V. na prožitou tragédii vzpomene, lze stěží předpovídat.

„Může to být otázka několika dnů, ale i týdnů až měsíců,“ dodává psycholog Jiří Novák. Ztráta paměti je podle specialistů přirozenou obranou organismu. Tím, že si nevzpomíná, neřeší to, se chrání před zátěží, která je pro ni po prožitém traumatu zatím neúnosná. Nikola V. byla hospitalizována na chirurgickém oddělení teplické nemocnice od čtvrtečního večera, kdy k tragické havárii došlo, do středy.

Zdálo by se, že nejhorší má Nikola V. za sebou. Až se ale rozpomene na neštěstí, čekají ji ještě těžké chvíle. Podle odborníků se jako první dostaví šok, až si skutečně uvědomí, co se stalo. Obvykle trvá 24 hodin až tři dny. Pak začne hledat smysl toho všeho a ptát se, proč to potkalo zrovna ji. Poté bude drama opět prožívat. Člověk se obává, že se to může stát znovu, mívá pocity hněvu apod. Pak si musí říct, je třeba jít dál. Celý proces obvykle trvá několik měsíců. Žádnou z těchto fází, má-li se člověk zotavit, nelze vynechat.

VIDEO: Holky vysílaly divokou jízdu na Facebooku, jedna zemřela

Video  Holky vysílaly divokou jízdu na Facebooku, jedna zemřela.  - Facebook
Video se připravuje ...

Vše o jízdě smrti vysílané na Facebooku čtěte ZDE

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání