Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Následky nehody z šíleného videa: Jak je na tom spolujezdkyně Nikola V.?

Autor: sč, uá, shp, haj - 
12. července 2017
05:01

Dvě kamarádky si vyjely na výlet a rychlou jízdu natáčely na video a živě vysílaly na Facebook. Kvůli nepozornosti při řízení ovšem řidička Nikol B. (†21) narazila do protihlukové stěny a následně přišla o život. Její spolujezdkyni se podařilo zachránit a převézt do nemocnice. Proč ji ale ještě nepustili a jaká vyšetřování má dívka za sebou?

V osudný čtvrtek pomáhala zraněné Nikole V. (22) pracovnice magistrátu Iva Sucháčková (41), která jela zrovna kolem a u nehody zastavila. „Dostala jsem se ke spolujezdkyni. Obě dívky vypadaly, jako by spaly. Krev tam téměř žádná nebyla. Holčina, u které jsem byla, měla jen krvavý škrábanec u ucha. Byla v bezvědomí, pak se ale probrala a já ji uklidňovala. Stěžovala si na bolest hlavy,“ vzpomíná na dramatické chvíle bezprostředně po bouračce paní Iva, jejíž utěšování mladých slečen je na záznamu na internetu slyšet.

Mnozí lidé ji nyní (nejen) na sociálních sítích za její jednání obdivují a chválí ji zejména za rozvážný i lidský přístup, podle kterého ji někteří přisuzovali povolání zdravotní sestry. Tomu napovídal i její klidný hlas. Podle ní to bylo ale jen zdání. Uvnitř byla zcela rozklepaná a stres se dostavil až poté, co odjeli záchranáři. „Ten pocit nejde popsat. Něco se ve mně najednou sepnulo. Člověk jedná zcela intuitivně, nepřemýšlí. Na to není čas. Mám radost z kladných ohlasů, ale necítím se jako hrdinka,“ vysvětluje paní Sucháčková.

„Moc jsem si přála, aby byly v pořádku obě dvě, a doufala jsem v to,“ dodává Iva s odstupem. Její přání se bohužel vyplnilo jen z poloviny. Dívka, která seděla za volantem, ještě ve voze umírá. Kamarádka Nikola skončila se zraněními v teplické nemocnici. Tam i nadále zůstává. Podle informací Blesku byla ještě v úterý na vyšetření CT (počítačová tomografie), při kterém musí pacient ležet bez hnutí v tunelu.

Kdy bude Nikola propuštěna ze špitálu domů, není zatím jasné. Z nemocnice nikdo její stav nechtěl komentovat, ale pravděpodobně bude mimo jiné záležet i na výsledcích „cétéčka“. Nové informace o případu pak zatím nemá ani policie. Podle ní potrvá vyšetřování možná několik měsíců, záležet bude na rychlosti vypracování expertiz.

Video  Holky vysílaly divokou jízdu na Facebooku, jedna zemřela  - Facebook
Video se připravuje ...

Nikola pravděpodobně kromě fyzických zranění utrpěla také trauma. Při autonehodě přišla o nejlepší kamarádku, navíc stačilo málo a i ona mohla přijít o život. Zřejmě se jí tak osudné momenty stále vrací. Vždyť i svědkové nehody mají problémy s usínáním. „Mám ty okamžiky stále před očima a při vzpomínce mi naskočí husí kůže. Od té doby dobře nespím. Budím se. Ta situace se mi stále vrací. Jsem ale ráda,že jsem to dokázala a mohla pomoci,“ svěřila se zachránkyně Iva s tím, že si ve čtvrtek hned po návratu domů musela dát na uklidnění dvě deci vína.

Na rozdíl od mnohých dívky, které během jízdy pily, bavily se, telefonovaly a jejichž auto jelo stále rychleji, neodsuzuje. A nelíbily se jí až vulgární příspěvky na adresu dívek a jejich rodin. „My jsme v mládí dělali taky různé věci a důsledky si neuvědomovali. Jen nebyly mobily a tolik aut. Ta jsou dnes nebezpečné »zbraně«. Sama jsem máma dvou dětí, a kdo z nás, rodičů, ví, co je kdy napadne. Mladí by si z videa ale měli vzít velké ponaučení,“ dodala.

Kromě ní se pak na místě havárie snažil pomáhat také další svědek, Jav V. z Ústí. Ten byl dokonce na místě jako první. On i jeho rodina měli přitom velké štěstí, havarované auto je mohlo smést. „Zastavili jsme tam o tři minuty dříve. Dvouletá dcerka potřebovala na záchod. Byla s mojí těhotnou partnerkou v křoví pod svodidly, kousek od místa, kde auto narazilo,“ řekl.

Zraněným okamžitě běžel na pomoc. „Dělali jsme, co jsme mohli. Ani jedna z holek nereagovala. Partnerka volala záchranku, já už se pak jenom řídil pokyny dispečerky na telefonu,“ řekl s tím, že i on má prý hrůznou scénu neustále před očima. „Vzájemně jsme se podporovali, byli jsme v té chvíli rádi jeden za druhého. Zaklonili jsme dívce hlavu. Nedalo se toho moc dělat. Měli jsme strach, abychom ještě neublížili,“potvrzuje jeho slova paní Iva.

Muži, který spolujezdkyni Nikole V. pomáhal, by chtěl ostatně poděkovat i její tatínek. Jak sám Blesku prozradil během setkání v pondělí před teplickou nemocnicí, rád by Jana V. vyhledal. Ten by se tomuto gestu prý nebránil. „Nemám s tím žádný problém,“ dodal Jan.

VŠE O ŠÍLENÉ JÍZDĚ ČTĚTE ZDE>>

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání