Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Policistu Velíška (†24) zavraždil romský šéf podsvětí Běla, tvrdí historik

Autor: dce - 
3. července 2017
17:01

Přepadení pošty na Těšnově v roce 1974 by asi nevzbuzovalo velké emoce, kdyby při útěku pachatelů nebyl smrtelně zraněn strážmistr Jiří Velíšek (†24). Vražda a potažmo ani přepadení dnes již zaniklé pošty nebylo nikdy vyřešeno. Historici z Muzea policie ale mají podezřelého – má jím být někdejší šéf podsvětí Antonín Běla (†52)!

Bylo 8. března 1974 chvíli před sedmou večerní, když do pošty na pražském Těšnově vběhl ozbrojený pachatel a ukradl 47 000 Kčs. Podle policejního spisu nebyl ovšem sám – existují podobizny celkem tří pachatelů, kromě nich měl být i přímo na poště komplic, který hlídal hladký průběh loupeže.

Kolem šel zrovna mladý strážmistr Jiří Velíšek s kolegou. Za pachateli Velíšek vyrazil se zbraní v ruce. Podle deníku Právo se na místě měl nacházet podnapilý člověk, o kterém si patrně jeden z policistů myslel, že by mohl být zraněný. „Vypadá to, že se jeden z policistů věnoval právě jemu a druhý pronásledoval pachatele,“ popsal policejní historik a vedoucí správy sbírek muzea Radek Galaš.

Honičku za pachateli přepadení doprovázela i střelba. Velíšek jednoho z lupičů zasáhl, on sám byl ale rovněž postřelen. Střelná rána, která mu zasáhla játra, se mu stala osudnou. Zbraň, která policistu zasáhla, nebyla nikdy dohledána, patrně proto, že byla podomácku upravena.

„Nelze vyloučit upravený revolver nebo samopal. Na plášti střely byly zjištěny stopy způsobené například kleštěmi. Nelze vyloučit možnost, že pachatel si nějakým způsobem upravoval střelivo,“ napsali tehdy vyšetřovatelé. 

Policie ale své podezřelé měla. Byl mezi nimi i Antonín Běla (tehdy 29). „Prokazatelně tam byl a po celou dobu vyšetřování byl brán jako jeden z hlavních podezřelých,“ prozradil Galaš.

„Několikrát jsem se s ním setkal. Věděl, že je hlavním podezřelým z vraždy policisty Velíška. Chyběly nám ale důkazy, abychom ho dostali k soudu,“ řekl serveru iDnes.cz kriminalista Josef Lottes.

Bělu policie nechala sledovat – dokazuje to deset kartonů plných záznamů. K celému případu jich je přes sto se 45 000 stránkami. Nic z toho ale policii nepomohlo Bělu usvědčit. Po 22 letech byl sám mrtvý...

„Případ Velíšek je už čistě historická záležitost, všichni aktéři jsou již mrtví,“ dodal Galaš s tím, že případ už znovu otevřít nemohou.

Jméno Velíšek navíc není pouhou shodou okolností. Smutná tragédie postihla jeho rodinu v roce 2005, kdy strážmistrův příbuzný Michal Velíšek bránil ženu na Karlově náměstí před Davidem Lubinou. „Oba položili život při obraně práva,“ uzavřel Galaš. Lubina Velíška totiž zastřelil.

Podívejte se na video od soudu, který projednával Bělovu vraždu:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání