Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drama na hodech v Zaječí: Při nehodě pouťové atrakce se zranilo sedm lidí!

Autor: ČTK ljš, Zdeněk Matyáš - 
2. července 2017
12:18

Veselí na hodech v Zaječí na Břeclavsku se v sobotu večer proměnilo v drama. Pouťová atrakce Extreme se podle svědků rozkolébala víc, než je obvyklé. Vzápětí došlo k nehodě a zranění sedmi lidí včetně nezletilých, kteří si v sedačkách chtěli vychutnat tři minuty trvající adrenalinový zážitek. Tři zraněné ošetřili záchranáři na místě, zbylí čtyři putovali do nemocnice. Zasahoval i vrtulník.

Šlo o lehčí i vážnější zlomeniny. Jednoho ze zraněných dopravil vrtulník s pošramocenou nohou do Fakultní nemocnice v Brně. „Nikdo nebyl v bezvědomí, žádné život ohrožující poranění se naštěstí nestalo,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Video  Adrenalitová atrakce Extreme, na které se v sobotu večer v Zaječí zranilo 7 osob. Policie zjišťuje, zda šlo o technickou závadu nebo selhání obsluhy  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...
K nehodě došlo kolem 18.hodiny. „Záchranná služba převezla do nemocnice čtyři pacienty, z toho tři mladistvé a jednu čerstvě zletilou. Tři z nich do nemocnice v Břeclavi, jednoho z nich letecky do brněnské dětské nemocnice,“ uvedla mluvčí. Další tři poraněné lidi záchranná služba ošetřila na místě.

Technická závada, selhání obsluhy, shoda náhod?

Jeden ze svědků, který byl na fotbalovém hřišti v době nehody mezi stovkami přítomných, Blesku řekl, že uslyšel dvě velké rány. „Myslel jsem si, že se to celé rozlomilo. Viděl jsem, jak se to rozhoupalo a ten pán co to obsluhoval, se asi lekl. Místo aby to zabrzdil, zmáčkl vysunutí zábradlí. Jak to zvedl, lidi v sedačkách se o to polámali.“

Policie zatím nikoho neobvinila, událost šetří jako technickou závadu na zařízení nebo chybu obsluhy. „U provozovatele jsme provedli orientační dechovou zkoušku, a to s negativním výsledkem,“ řekla mluvčí policie Štěpánka Komárová. Teď přijde ke slovu znalec, který musí atrakci po všech stránkách prověřit.

Starostka: Dopadlo to ještě dobře

Podle starostky Zaječí Jany Hasilíkové jsou všichni zranění teenageři, kteří seděli v sedačkách atrakce, místní. „Vypadalo to nejprve hrozně, ale podle informací, co mám, k žádnému vážnému zranění nedošlo.“  V pořádku by měl být i chlapec z osmé třídy základní školy, kterého dopravil vrtulník do Brna. „Co jsem mluvila s jeho rodiči, nohu má nakonec jen pohmožděnou,“ dodala starostka.

Brněnský podnikatel, který atrakce provozuje, do Zaječí zajíždí pravidelně. „Nikdy se na jeho atraktích nic nestalo, věřím, že jde jen o nešťastnou náhodu. Teď je na policii, aby vše vyšetřila,“ dodala Hasilíková. Hodový program v neděli pokračoval, jen prostor u atrakcí zel prázdnotou, místo neštěstí policie ohradila páskou. „Každý to má v hlavě, co se včera stalo,“ řekl Blesku jeden z místních obyvatel.     

Video  Jeden ze svědků popisuje nehodu pouťové atrakce v Zaječí  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

honzatrx ( 7. července 2017 17:55 )

Je logické a nevyhnutelné, že se občas i přes veškerá bezpečnostní opatření něco podělá, tomu se nelze vyhnout, je to jen stroj. Není otázka zda bude mít závadu, ale jen kdy. Proto na takovéhle nesmysly nechodím. Každopádně budou mít tamní vidle nad pivem či spíše vínem velmi dlouho co rozebírat.

Komediant ( 6. července 2017 23:37 )

 Prosil bych vsechny chytraky a rozumbrady kteri maji milne predstavy o vyrobe a provozu atrakci aby nesirily mezi lidi famy A nestrasily je takovyma srackama jako ze si komedosi stavy atrakce sami nebo dokonce Bezdomovci,ja bych chtel teda videt bezdomovce kterej by tohle postavil,..no coment..

Pepancb ( 4. července 2017 15:46 )

Najdi par bezdomovcu a postav si to taky ty blazne -) zadny prinos tato diskuze k clanku nema zadny racionalni nazor.

takytaky ( 4. července 2017 06:40 )

Hrůza, nikdo tady ty komedoše nekontroluje. Vyrábějí to na koleně, dycky každou zimu vyroví nějakou další atrakci. Navíc to dělají prakticky bezdomovci, kteří jsou u majitelů za byt a stravu. Udělají pak nanejvýš jednu nějakou zaváděcí revizi a dál už nic. Každý vánoční strom se teď řeší, každý strom u cesty bude posuzovat dendrolog, ale takový atrakce neřeší nikdo.

lakar ( 3. července 2017 14:49 )

Dobře jim tak. Jen de-bil leze na podobné nesmysly... Holt houpačky a kolotoč už dnes nestačí ! Zavřít provozovatele až zčerná !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání