Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Dačicku spadl na pět dětí strom: Dvě jsou vážně zraněné!

Autor: ČTK ljš - 
29. června 2017
16:18

Odpolední procházka v předposlední den školního roku skočila tragédií. Pět dětí z mateřské školy v Českém Rudolci u Dačic bylo zraněno, když na ně ve čtvrtek odpoledne spadl strom. Stav dvou z nich je bohužel vážný.

Neštěstí se stalo dopoledne, když byly děti z mateřské školky na vycházce s učitelkami a asistentkami. Vracely se právě do školky, když na ně z dosud nezjištěných příčin spadl vzrostlý topol, který byl vysoký asi 10 metrů. Podle televize Nova byl jeho kmen ztrouchnivělý.

„Zasáhl pět dětí a následně se skácel na vozovku. Jedno z dětí bylo s velmi vážným poraněním hlavy přepraveno do nemocnice v Českých Budějovicích, další je zraněno v oblasti hlavy vážně. Tři děti utrpěly oděrky a pravděpodobně i lehčí zranění,“ řekla jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

„Poslali jsme leteckou záchrannou službu, která vezla těžce zraněné dítě na »traumačku« a dětskou JIP do Českých Budějovic, ostatní děti jsme odvezli po zemi,“ potvrdil ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Policie zahájí v nejbližších hodinách trestní řízení pro podezření, jestli někdo nespáchal trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Jak řekl starosta Českého Rudolce Luděk Plucar (BEZPP), neštěstí se stalo na okraji obce, na silnici, která vychází z Rudolce směrem na Dolní Radíkov. „Jedno dítě je ve velmi vážném stavu, jedno dítě – chlapce – pustili před chvílí z nemocnice v Jindřichově Hradci, další tři tam ještě zůstaly na pozorování. Strašně těžko se nám o to mluví, informací máme velice málo, vyšetřuje to policie i kriminální policie. Myslím si, že to spíš byla opravdu nešťastná náhoda, že došlo k poryvu větru a zlomení jednoho stromu, nějakého topolu, který tam rostl vedle silnice. Myslím si já i občané, že nedošlo k pochybení učitelek mateřské školky. Je nám to velice líto,“ řekl.

Na místě zasahovali kromě záchranářů dačičtí policisté i výjezdová skupina kriminální policie z Jindřichova Hradce. S ohledem na věk poškozených a na jejich rodiny nebude policie bližší informace poskytovat.

VIDEO: Podívejte se, jak v černošické škole probíhala evakuace dětí kvůli silným dešťům:

vosavopruz ( 29. června 2017 17:47 )

v Dačicích je hezký zamek,viděl jsem teda jen zvenčí a malebny park.Je to neštěstí,tak snad se z toho špunti dostanou.

denas ( 29. června 2017 17:14 )

Vy víte, jaké tam bylo počasí? Na Jindřichohradecku fouká, není to ale žádná tragédie, tak nevidím důvod, proč by děti nemohly jít na procházku...

govana ( 29. června 2017 16:49 )

Proč s děckama chodili učitelky ven když je takové POČASÍ?? Jindy se to až přehání s opatrností

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání