Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český novinář skončil v thajském vězení: Za neprůstřelnou vestu mu hrozí pět let!

Českého reportéra zatkli v Thajsku.
Českého reportéra zatkli v Thajsku.  (Autor: Koláž Blesk.cz)
Autor: aba - 
16. června 2017
18:19

Českého válečného reportéra Radana Šprongla zatkli v Thajsku a hrozí mu vězením. 24. května ho zadržela tamní policie za to, že měl v kufru helmu a neprůstřelnou vestu. Nevěděl, že je to trestné. Teď mu hrozí od jednoho do pěti let žaláře.

Jak uvedl v rozhovoru s reportérem server denik.cz, Šprongl si s sebou do Thajska zabalil vestu a helmu, protože nevěděl, jestli se odtamtud bude vracet do Iráku nebo na Filipíny. Policie ho ale zadržela už na letišti. Původně prý ani netušil, že by ho mohli převést do vězení. Myslel si, že po něm jen thajská strana chce povolení a že by si ho měl opatřit. Až český konzul Jaroslav Zamazal a překladatelka mu objasnili celou vážnost situace.

Od roku 1987 platí v Thajsku  zákon, který zakazuje převoz neprůstřelných vest a podobných věcí bez příslušných dokumentů. To ale Šprongl podle svých slov netušil. Navíc nebyl jediný, kdo se v té době podobně provinil vůči tamním zákonům. Kvůli stejné věci byl zadržen i jeden britský a jeden německý novinář.

"Stále více lidí říká, že je to v Thajsku jinak. Že to, co v Česku pokládáme za normální, tady často nefunguje," říká Šprongl z vězení s tím, že ale neztrácí víru ve zdravý rozum. Thajci mu prý nepřijdou iracionální a možnost vězení si nepřipouští.

"Usilovně cvičím, abych zvládl žalář, ale dělám to napůl z hecu. Doopravdy si nepřipouštím, že bych mohl skončit v cele. Chvíli jsem si myslel, že mě potrestají třeba čtrnáctidenním uvězněním. Říkal jsem si – dostanu pár symbolických ran na zadek, abych si pamatoval, že mám příště respektovat jejich zákony. Ale sazba ve výši jeden až pět let? To už je hodně ulítlé. Věřím, že se to vysvětlí," neztrácí reportér naději. Také by nerad děsil někoho doma v Česku katastrofickými scénáři, a tak se drží, jak může.

Reportér byl propuštěn na kauci a vyšetřování probíhá na svobodě. Česká ambasáda prý funguje perfektně. "Podle mě dělají maximum toho, co v dané chvíli dělat můžou," uzavírá v rozhovoru Šprongl. 

drzaaaa ( 16. června 2017 19:17 )

a tak proč ne ,jen ať si pobyde ,horní sazbu by mohl vyfásnout

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání