Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týraní chlapci z Kuřimi: Starší má Facebook plný temných obrázků, mladší je umělec

Autor: ljš - 
12. června 2017
17:44

Před 10 lety sledovalo jejich bolestný příběh celé Česko. Bratři Kuba a Ondra, hlavní oběti kuřimské kauzy, byli zavíráni do klecí, pohřbíváni zaživa a krutě týráni vlastní matkou a tetou. Jak se jim daří dnes?

Chlapci, kterým je nyní devatenáct a dvacet let, žijí stále u rodičů své matky Kláry Mauerové v Brně. Starší Ondra již podle Mladé fronty Dnes pracuje, mladší Jakub studuje druhý ročník umělecké školy a hraje fotbal za jeden z brněnských klubů.

O prožitých traumatech zatím mluvit nechtějí, podle babičky ale vše dokázali překonat. „Oba jsou v pohodě, jsou moc hodní,“ řekla listu.

Když je před deseti lety po odhalení týrání vyšetřovala psycholožka, byla situace pochopitelně o poznání horší. Oba chlapci podle ní trpěli posttraumatickou stresovou poruchou. Ondřej byl podle ní citově deprivovaný, Jakub zase uzavřený, velmi nedůvěřivý a silně náladový. Znalkyně se obávala, že budou mít chlapci v budoucnu problém s navazováním mezilidských vztahů.

To se naštěstí nepotvrdilo. Alespoň se tak zdá z jejich facebookových profilů, které mají plné fotek s vrstevníky. Určité náznaky prožitého trápení se ale objevují na profilu staršího Jakuba. „Asi byste o mně měli něco vědět... To ale neznamená, že vám to řeknu,“ píše tajemně. Jindy zase cituje z písničky svého oblíbeného interpreta: „Některý se smáli, některý mi dali rány, stejně si vždycky viděl prázdný úsměv na mý tváři.“ Celý jeho profil je pak plný psychedelických obrázků různých bytostí, zvířat a monster.

Zda se chlapci vídají se svou matkou, která již byla propuštěna z vězení, není jasné. Pravděpodobně s ní ale v kontaktu jsou, chodili za ní totiž i do vězení, kde si odpykávala svůj devítiletý trest.

Video  Takto mluvila o kauze babička týraných chlapců v roce 2013.  - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání