Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vystřelil jsem! Dali mi tisícovku, vzpomíná policista, který dopadl Kajínka

Autor: aba - 
2. června 2017
12:28

Jaroslav F. byl zrovna ve službě, když 3. července 1994 uprchl Jiří Kajínek z budějovické vazební věznice. A byl to právě on, který nejslavnějšího českého vězně chytil a vysloužil si za to příplatek 1000 korun k výplatě. Teď prozradil, jak to tenkrát vlastně bylo.

Dnes už policejní vyšetřovatel Jaroslav F. byl tehdy jen obvodním policistou. I tak ale chytil Kajínka při jednom z jeho pokusů o útěk. Vězeňská služba vyhlásila poplach a Jaroslav byl s kolegou zrovna ve službě. 

Fotogalerie Kajínek si užívá svobodu s půvabnou blondýnkou 81 fotografií

„Tenkrát jsem hlídkoval ve městě spolu s kolegou a slyšeli jsme ve služebním autě, že vězeň utíká směrem do parku k Háječku. Já jsem zůstal u sportovní haly a kolega jel autem k bývalé Myslivně. Jinudy se ztratit nemohl,“ říká Jaroslav pro server Deník.cz.

Měl na vězně „štěstí“ a Kajínek skutečně míjel sportovní halu. Celou akci ale komplikoval fakt, že v ní v tu chvíli probíhalo shromáždění křesťanské mládeže, a policista se bál, že pokud ho utíkající vězeň uvidí moc brzo, mohl by si vzít nějaké dítě jako rukojmí.

„Počkal jsem tedy, až mine děti a já se dostanu mezi ně a Kajínka. Pak jsem ho vyzval, ať zastaví. On se otočil a naopak ještě zrychlil. Tak jsem se za ním rozběhl. V tu chvíli jsem měl pocit, jako když dostane trysky do bot, jak dokázal přidat,“ vypráví Jaroslav. 

Několikrát Kajínka vyzval, aby zastavil, ale vězeň běžel dál a nereagoval ani na varovný výstřel do vzduchu, o kterém Jaroslav tvrdí, že to byl první a snad i poslední výstřel jeho kariéry. Utíkajícího vězně zastavilo až jeho vlastní klopýtnutí, které dalo policistovi šanci ho dohnat a spoutat. To už na místo mířila i služba z věznice a v poutech vedla Kajínka zpátky. Ten se nebránil a ještě si s policistou povídal. Prý kdyby byl venku, tak by ho nedohnal, protože běh se ve vězení trénuje špatně.

Fotogalerie Kajínek: Dojemné setkání se sestrou 130 fotografií

Cestou do věznice se bavili o tom, jak se mu podařilo uprchnout, a Kajínkův výkon Jaroslava šokoval. „Při útěku z vycházkového dvora dokázal Kajínek vyskočit, chytit se a jednou rukou rozplést pletivo. Tak jsem mu říkal, že to snad není možné. Přitom on je dokonce o něco menší než já. Já bych to určitě nedokázal,“ přiznává o 23 let později policista. Teď už Kajínek utíkat nemusí. Dostal milost od Miloše Zemana a je na svobodě.

Video  Fotky, autogramy, rozhovory, diskuze. Jiří Kajínek se po setkání s novináři v Brně snaží ukončit půlhodinový kolotoč otázek a odpovědí.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Nová kniha Blesku Nová kniha Blesku | Blesk

Vše o Jiřím Kajínkovi čtěte ZDE >>>


19.3.1977 ( 2. června 2017 21:28 )

Copak ti cikáni ojeli manželku?a teď nechce tvojeho pinďoura? Z.m.r.d.e.

pomooooc-hori ( 2. června 2017 20:29 )

Tak hlavní je, aby Kájínek nic nevyvedl, tedy nenapadl člověka, nic neukradl, případně nezranil, nezabil. Svoje si odseděl a snad nebude nadále agresivní jedinec. Vyjádřil se, že chce dítě a to jako s tou paní, které je 64 let? Nic není nemožné a Kájínek umí zázraky

hidrantt ( 2. června 2017 18:32 )

Táta Antonín svoje děti nerozezná,to se ani nedivím ,že to černý pako je nemůže rozeznat,tady je alespoň vidět ,jak se stará o vlastní děcka,ŽE JE NEMŮŽE ANI POZNAT.

arne100 ( 2. června 2017 18:08 )

Partyzánko.Prozraď za co si byla za katrem a nelži nebo to tady napíši

subrosa1976 ( 2. června 2017 17:11 )

Ať je to jak je, Kajínek je frajer za to, jak dokázal utéct, za to, jak se rve za svá práva. I kdyby kradl, tak krade půlka republiky, i kdyby zavraždil, tak lidi, kteří by se postříleli mezi sebou sami. Není násilník, který by někoho mučil, týral.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání