Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vlak u Boleslavi narazil do stromu. Kdo vzýval Alláha? Policie prověřuje teroristický útok

Byla nehoda vlaku u Boleslavi teroristický čin? Na místě byl český vzkaz: Alláh je velký!  (Ilustrační foto)
Byla nehoda vlaku u Boleslavi teroristický čin? Na místě byl český vzkaz: Alláh je velký! (Ilustrační foto)  (Autor: Foto od čtenáře)
Autor: dce, ČTK - 
1. června 2017
14:12

Teroristický čin, nehoda, či provokace? Tyto možnosti zvažuje policie v otázce ranního střetu vlaku se stromem u Mladé Boleslavi. Strom, který na trať spadl, byl totiž naříznutý a na místě se měl nacházet vzkaz v arabštině. Údajně se na něm nacházel i nápis v češtině – a to: Alláh je velký.

K nehodě došlo ve čtvrtek ráno na trati z Prahy do Turnova, v úseku mezi stanicemi Mladá Boleslav-Debř a Bakovem nad Jizerou. Vlak zde najel do stromu spadlého na koleje. Ve vlaku cestovalo sedm lidí, nikdo nebyl zraněn.

Podle serveru Aktuálně.cz policie potvrdila, že mají podezření na cizí zavinění – strom měl být naříznutý. Zároveň byl na místě nalezen vzkaz s textem, který napovídá k teroristickému činu. „Ano, něco takového se tam našlo,“ uvedla mluvčí k dotazu, zda byl na místě nějaký arabský vzkaz. Je tam podezření na cizí zavinění, které prošetřujeme. Nevíme, jestli se jedná o běžnou nehodu, provokaci, či teroristický čin. V tuto chvíli to není zřejmé,“ dodala.

„Ten strom někdo záměrně pokácel a nasměroval na koleje. Policie tam našla vzkazy v arabštině. Je tam už i protiteroristická jednotka... Pár kilometrů od tam je uprchlický tábor Bělá pod Bezdězem...“ napsal na svůj Facebook protiislámský aktivista Martin Konvička.

Podle Aktuálně.cz byl na vzkazu kromě arabského textu i český nápis: „Alláh je velký!“ i s pravopisnými chybami.

O celou věc se již zajímá i ministerstvo vnitra. „V reakci na dotazy novinářů uvádím, že v tuto chvíli není zřejmé, zda jde o běžnou nehodu, záměrnou provokaci, nebo pokus o teroristický čin. Prosíme média a veřejnost, aby k hodnocení této události přistupovaly s maximální opatrností a nenechaly se zmást spekulacemi, které jsou záměrně šířeny přes sociální sítě. Policie provádí rozsáhlé šetření, jakmile zjistíme další relevantní informace, budeme veřejnost informovat,“ uvedl ministr Milan Chovanec.

Podívejte se na video k nehodě vlaku v Pečkách:

Ph75 ( 1. června 2017 15:00 )

 Stofan.chod do pice!!!

stofan ( 1. června 2017 14:51 )

 ked uz na cesku republiku kaslu aj teroristi, tak to by nebola ceska republika abi si nejaky ten teroristycky utok nevymyslelel niekto z rad vlastnych obcanou pod zamienkou islamu, aby sa dalej mohlo duchat do horiaceho ohna bludu ''islam v cz nechceme''

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání