Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jedno dítě zemřelo, druhé má poškozený mozek: Chůva z Prahy si odpyká 11 let

Autor: ČTK ljš - 
31. května 2017
12:39

Chůva Dieu Vu Thi, která těžce a úmyslně ublížila na zdraví dvěma svěřeným holčičkám, si odpyká 11 let vězení. Trest, který zahrnuje také desetiletý zákaz ošetřování či hlídání dětí, dnes ženě pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Jedna ze zraněných dívek zemřela, druhá má po poškození mozku trvalé následky. Chůva musí jejich rodiny odškodnit celkovou částkou přesahující čtyři miliony korun, přes milion má uhradit také pojišťovně.

"Obžalovaná nemá žádné rysy agresivity, žádné duševní úchylky. Máme však za to, že to není překážkou pro uznání její viny. V minulosti jsme bohužel soudili obdobné útoky proti malým dětem a všichni ti pachatelé byli normální, nebyli to agresoři, ale těch skutků se dopustili," reagoval na argumenty vznesené chůvinými obhájci předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Žena pocházející z Vietnamu postupně v únoru a prosinci roku 2015 napadla v bytech na pražských Vinohradech dvě ze svěřených dívek ve věku 1,5 a dva roky. První zranila na hlavě a v obličeji a druhé poranila úderem do břicha střeva. Jejich rodinám nic neoznámila, a holčičky se tak dostaly do nemocnice se značným zpožděním až poté, co si je příbuzní od chůvy převzali. První dívka byla dva měsíce hospitalizovaná, druhou se lékařům nepodařilo zachránit.

 

U chůvy doma se v listopadu 2015 zranilo ještě třetí dítě: půlroční holčička si zlomila ruku. Podle verdiktu ale není zřejmé, zda za zraněním stála přímo odsouzená, nebo její malý syn. Proto soud v tomto bodě uznal ženu vinnou jen z nedbalostního ublížení na zdraví.

Dvaatřicetiletá chůva, které hrozilo až 16 let vězení, se o děti svých krajanů starala načerno. Přivydělávala si tak k rodičovské dovolené. Vinu popírala, zranění si prý nedovede vysvětlit a muselo jít o náhodu. "Je pozoruhodné, že v případě obžalované se podobné věci - tedy závažná poranění nejméně tří dětí - stala právě jí a v době, kdy děti hlídala," konstatoval soudce. Poukázal na to, že podle závěrů znalců mohla zranění vzniknout pouze razantními údery vedenými dospělým člověkem. "Nikdo jiný tam v té době nebyl, takže závěr o vině obžalované je jednoznačný," dodal.

Pražský městský soud ve svém březnovém verdiktu označil za pravděpodobný motiv chůvina jednání její fyzickou i psychickou přetíženost. Žena dohlížela kromě vlastního syna ještě na další tři až čtyři batolata zároveň, a to v nevyhovujících malých prostorách a nepřetržitě včetně víkendů.

oliwer.oliwer ( 31. května 2017 16:10 )

Zajímavé ,příspěvek zmizel ...no nic dala bych ji doživotí jako Kájinkovi !!!!!!!

Monikay ( 31. května 2017 15:51 )

Prostě to dělala jen pro prachy bez vztahu k dětem. Nechápu jak někdo může nevykazovat žádné známky agresivity a kopnout miminko do břicha.

sores ( 31. května 2017 14:32 )

Tohle kdyby udělala našim dcerám, tak bych jí také zabila! Zrůda proč hlídala děti když je nenáviděla??? A pouze 11let? V USA by dostala doživotí!!! Na tresy je USA SUPER!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání