Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šokující příběh Terezky (†18), která skočila pod vlak: Nemoc tajila před rodiči!

Autor: dce, vet - 
26. května 2017
05:00

Bylo jí devět, když zjistili, že nemá v pořádku zrak. Terezka žila téměř deset let s postižením zraku, které jí způsobovalo postupné oslepnutí. Možná i proto skočila minulý týden v Mlékojedech pod vlak. Před čtyřmi lety o jejím příběhu informoval deník Aha!. Už tehdy byla její zpověď šokující.

„Nechtěla jsem rodiče trápit,“ přiznala tehdy patnáctiletá Terezka F. z Tišic. To, že špatně vidí, skrývala před rodiči, spolužáky i učiteli. Poznámky, které si nestihla udělat během vyučování, dopisovala o přestávkách. Měla samé jedničky, nikoho tak ani nenapadlo, že by měla nějaké problémy.

„Zjistili jsme to až na dnu otevřených dveří na gymnáziu, když nevypočítala jediný příklad, protože neviděla na tabuli,“ řekla před čtyřmi lety deníku Aha! její maminka Vlaďka.

To bylo Terezce devět let. Rodiče si mysleli, že to spraví brýle s pár dioptriemi, čekal je ale šok. „Doktorka nám řekla, že jde o neurologický problém, že dcera má možná nádor. Další dva roky ale trvalo, než lékaři zjistili, co jí doopravdy je,“ dodává Vlaďka. Diagnóza nakonec zněla – drúzové papily. „Je to nemoc starých lidí, která vede ke slepotě. V mladém věku ji prý má v republice asi pět lidí,“ dodává maminka.

V době, kdy jí bylo patnáct, byste na ní nemoc těžko poznali. S kamarádkami, které viděla jako stíny, se parádila, hrála na flétnu a klávesy. Svému handicapu čelila statečně. „Stále chodí na normální gymnázium. Používá lupu, učebnice a knížky má nahrané na CD. Pořád má jedničky. V budoucnu ji ale čeká škola pro zrakově postižené,“ bilancovala tehdy Vlaďka.

Nakonec ale bylo všechno jinak. Terezka už dlouhé týdny uvažovala o sebevraždě, nakonec skočila minulý týden po kola vlaku v Mlékojedech. 

Co jsou drúzové papily?

Na zrakových nervech se vytvářejí drobné krystalky. Ty pak znemožňují optickému nervu odvádět informaci o pozorovaném obrazu z oka do mozku a člověk přestává vidět. Nelze je odoperovat.

Video  „Dneska to všechno skončí,“ vzkázala děvčata a vyšla vstříc vlaku.  - Karel Kopáč, Aktu.cz, Matěj Šrám, Dagmar Čechová
Video se připravuje ...

cmaralka7 ( 26. května 2017 15:25 )

Blesku, až budeš sbírat info, pořádně si je ověř ! V jedné z diskuzí psala maminka jedné z dívek, co chodila s Terezkou do školy ! Nic netajila, matka její poškození zraku zanedbávala, škola o tom věděla a pomáhala jí, včetně spolužáků. A matka je zřejmě pěkná pizda, co vše toto dopustila a jak jsem četla, o dvćeru valný zájem nejevila a ani se nestarala o to, jak jí pomoci TAkže nemoc netajila vážení pleskové !

citsvet ( 26. května 2017 15:20 )

sores:podle diskuze k článku,máme stejné cítění.Chtěl bych najít spojence pro reálnou pomoc takovým dětem.Dáteli souhlas,odešlu vám k této zprávě kontakt.Nechci nečině přihlížet k takovým hrozným tragediim.Neboť ti co mají pomáhat,tak nepomáhají.

citsvet ( 26. května 2017 14:56 )

Je to hrozná tragedie,co tak mladý děvče muselo prožívat.To utrpení bylo možná horší jak smrt a dovede si někdo toto trošku představit?Při jakýmkoliv pomyšlení,se mě hrnou slzy do očí a chtěl bych jí vrátit život i zdraví.Ano čas se nedá vrátit,jak ona sama psala,ale mělo by to být k zamyšlení pro ty,kteří měli povinnost jí pomoci.Vím,že o něčem psát a skutečné jednání,je velký rozdíl a proto budu hledat cestu,jak těmto dětem pomoci,neboť je to zotpovědnost nás všech.

aIIahakbar ( 26. května 2017 11:53 )

Třeba ten vlak jenom přehlédla.

Mamba ( 26. května 2017 11:28 )

Hodně smutný příběh,dřívější článek sem nečetla,.. Před rodiči zřejmě skrývala to že se jí to horší,což možná trochu nechápu vzhledem k tomu že už několik let věděla jaký má zdravotní problém,ale na druhou stranu když se jí to zhoršovalo,nechtěla to nikomu říkat.Je to smutné,když v podstatě dítě onemocní nemocí starých lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání