Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odpykal si sedm let za padělání peněz: Teď přinesl Kajínkovi k věznici tisícovku na oběd a jízdenku

Autor: ČTK - 
22. května 2017
17:17

Oživení do dlouhého čekání na propuštění odsouzeného vraha Jiřího Kajínka vnesl v pondělí Petr Veselý, který k rýnovické věznici v Jablonci nad Nisou přijel z Ústí nad Labem. Muž, který si v minulosti odpykal sedmiletý trest za padělání peněz, přivezl Kajínkovi tisíc korun. Ať si zajde na oběd, ať si koupí jízdenku a dostane se domů, ve věznici dostane jen 120 korun, za to si nekoupí ani jízdenku, řekl Veselý novinářům.

„I já jsem byl odsouzen nevinně, podával jsem odvolání, žádost o nový proces, všechno zamítnuto. Proto jsem šťastný, že aspoň tenhle člověk, který byl odsouzen nevinně, se konečně dostane na svobodu,“ řekl Veselý. Kajínkovi doporučuje, aby po propuštění neseděl doma. „Ať začne cestovat, pozná trošku svět, někam se podívá. Ať začne normálně žít, jestli má nějaké prostředky. Protože jestli bude jenom sedět doma, tak se z toho zblázní,“ dodal Veselý.

V rýnovické věznici v Jablonci si Kajínek odpykává doživotní trest za vraždu. Prezident Miloš Zeman avizoval, že milost pro něj podepíše po svém návratu z návštěvy Číny, zatím to ale neudělal. Před věznicí už pátý den čekají televizní štáby i novináři internetových a tištěných médií, míří tam ale i řada zvědavců. Mnozí z nich se na místo vracejí každý den v naději, že budou mít možnost Kajínka potkat.

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek strávil za mřížemi 23 let. Média na sebe upozornil útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Zeman už dříve uvedl, že k milosti pro Kajínka připojí sedmiletou podmínku, „aby reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení“. Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi souhlasí s milostí pro Kajínka 54 procent lidí, proti je 36 procent.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání